© Daphne Fedyna

© Daphne Fedyna

© Daphne Fedyna

© Daphne Fedyna

© Daphne Fedyna

Nieuw project huisvandeMens helpt kinderen en jongeren omgaan met verlies

Over een olifant en zijn sokken...

Als het op verlies en verdriet aankomt, weten we soms niet hoe we kinderen en jongeren hier het best in kunnen begeleiden. Net dan hebben ze echter nood aan liefdevolle aandacht. Hoe zou jij kunnen helpen?

Daphne Fedyna

Iedereen zoekt zijn eigen weg in afscheid nemen en omgaan met verlies. De Sokken van de Olifant geeft volwassenen handvaten om kinderen en jongeren tijdens zo’n periode te begeleiden.De Sokken van de Olifant gaat dus over verlies, het overlijden van een betekenisvol iemand. Maar eigenlijk kan het gebruikt worden in meerdere situaties waarin het kind verlies ervaart.

Het huisvandeMens Maasmechelen pakt nu dus uit met dit nieuwe project. Zij bieden niet enkel materiaal aan om met kinderen en hun verlieservaringen aan de slag te gaan zoals boeken, spelletjes, muziek, films, knuffels en creatief materiaal. Het gaat verder.Aan de hand van een verkennend gesprek stellen zij een troostkoffer en een koestertas ‘op maat’ samen. In de troostkoffer zit informatie voor volwassenen, de koestertas is gevuld met doematerialen voor kinderen en jongeren.Na het inleveren van de troostkoffer door de volwassene, biedt het huisvandeMens zelfs de gelegenheid tot nazorg door even te luisteren hoe het nu gaat en hier verder op in te gaan.

Juf Jessie, juf Elke en juf Daphne van basisschool De Sprong in Maaseik ondersteunen Martijn Joris, vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens Maasmechelen, bij het samenstellen van de koestertassen voor de kinderen. Ook zullen zij samen een snoezelhoek inrichten in de vestigingsplaats van het huisvandeMens Maasmechelen (Pauwengraaf 63, Maasmechelen) waar kinderen zich even kunnen terugtrekken en op een rustige manier over hun verlies kunnen nadenken en/of praten.

De juffen geven nog een goede raad mee: “Na een overlijden is het natuurlijk belangrijk dat we de herinneringen aan de overledene blijven koesteren. Leg ook het signaalgedrag van kinderen niet naast je neer, maar speel erop in en kom aan de noden van het kind tegemoet. Verdriet is 3 sokken, 1 te weinig, 1 teveel en altijd ergens 1 helemaal alleen!”

Voor meer info: huisvandeMens Maasmechelen, T 089 77 74 21 of maasmechelen@deMens.nu


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio