© BELGA

Cavendish: ‘Geknipperd met mijn ogen toen ik de piste zag: zo klein’

Mark Cavendish is nu al de ster van deze Zesdaagse van Gent, die morgen begint. Aan de vooravond van zijn terugkeer naar de piste gaf de sprinter van Omega Pharma-Quickstep een interview zoals we van hem gewoon zijn: welbespraakt en openhartig.

pdk

Cavendish is al sinds vorige week in ons land maar trainde aanvankelijk op de piste van de Blaarsmeersen in Gent. Die is 250 meter lang, en dat is beduidend langer dan de piste in het Kuipke die amper 166 meter lang is.

‘Twee dagen geleden heb ik voor het eerst weer in het Kuipke gereden maar ik moest toch even knipperen met mijn ogen toen ik de piste terug zag: zo kort en zo’n scherpe bochten...’, bekende Cavendish.

Cavendish reed in het verleden al twee zesdaagsen in Gent maar dat werd geen succes: in 2005 finishte hij op 34 ronden en in 2007 (aan de zijde van Bradley Wiggins) zelfs op 39 ronden. ‘Dat was affrontelijk maar zelfs ondanks die slechte resultaten heb ik toch ook goede herinneringen aan het Kuipke. Deze ambiance vind je nergens anders: terwijl het in de andere zesdaagsen enkel om ‘het festival’ gaat, komt de fiets hier nog op de eerste plaats. Ik ben dan ook opgewonden om er weer bij te zijn. En trots dat ik aan de zijde van Iljo Keisse mag rijden, hij is toch dé man van Gent.’

Het duo van Omega Pharma-Quickstep reed nog nooit samen maar is voor het publiek wel meteen favoriet. Over zijn ambities wilde Cavendish echter niet praten. ‘Daarvoor is het te lang geleden dat ik nog op de piste heb gereden, na de eerste nacht zullen we pas meer weten. Ik weet wel dat ik voor de tijd van het jaar goed in vorm ben. De supervorm van in juli voor de Tour is het niet maar door die val in de Tour en die schouderoperatie was een ideaal moment om de piste er nog eens bij te nemen. Ik ben alleszins veel beter in vorm dan in 2007, toen Wiggins wel goed was maar ik niet. Ik reed toen nog voor T-Mobile, had er net een slopend seizoen opzitten en trok meteen na mijn vakantie naar de piste. Nee, de conditie is nu veel beter maar het wordt afwachten wat het op de piste zal geven. Ik wou hier al een jaar eerder rijden, maar dat vond de ploegleiding geen goed idee. Het was destijds de juiste beslissing om niet te koersen. Nu ligt dat anders.’

Iljo Keisse: ‘Ik ben er klaar voor’

Vijfvoudig winnaar van de Zesdaagse van Gent Iljo Keisse (in 2012 met Glenn O'Shea, in 2010 met Peter Schep, in 2008 en 2007 met Robert Bartko en in 2005 met Mathew Gilmore) is alvast klaar voor de ‘Gentse Feesten van de winter’.

‘Onze laatste trainingssessie zit erop. Dinsdag begint het echte werk. Ik ben er alvast meer dan klaar voor’, aldus Keisse. ‘Die eerste nacht is heel belangrijk. Daarin wordt al een eerste keer de tegenstand gewikt en gewogen. Je kan de Gentse zesdaagse niet winnen op die ene avond, maar ze wel al verliezen. Het is ook voor iedereen telkens weer wennen. Er staan andere renners aan de start, nieuwe koppels. Samen met Mark Cavendish zal ik er dus vanaf dag één moeten staan. We zullen ook zien of we de snelheid van Mark Cavendish kunnen uitbuiten in de nevennummers. Zo bestaat de mogelijkheid veel punten te pakken en dat is zeker niet onbelangrijk op zondagavond als het doek valt over deze zesdaagse. Ik schat de tegenstand hoog in. Jasper De Buyst met Kenny De Ketele zijn medetopfavoriet, net als Leif Lampater, die vorig jaar won met De Buyst en nu met de sterke Silvan Dillier optrekt. Na de eerste nacht weten we al iets meer, maar natuurlijk nog niet alles.’

Lefevere: ‘Cavendish is er dit jaar wel klaar voor’

Vorig jaar kreeg Mark Cavendish geen licht op groen om de Zesdaagse van Gent te rijden van Patrick Lefevere. Nu knikte de manager wel goedkeurend toen de vraag kwam. ‘Vorig jaar was Cavendish niet in orde en daarom mocht hij ook niet rijden van mij. Nu ligt het totaal anders’, verklaarde de manager van Omega Pharma-Quick.Step.

‘Cavendish houdt zich zo goed bezig in het tussenseizoen en dat zonder echt diep te moeten tasten. Hij blijft in conditie zonder zich af te moeten beulen. Natuurlijk had ik de Zesdaagse van Gent liever op een andere datum zien vallen. Net na het wegseizoen of kort daarvoor. Nu zijn we halfweg november. Niet echt ideaal volgens mij in de opbouw naar een nieuw wegseizoen. Wij hebben met Omega Pharma-Quick Step dus met Iljo Keisse en Mark Cavendish een ploeg in de baan tussen de twaalf andere koppels. Omdat ze met hun eigen merkentrui rijden, moet ik 15.000 euro ophoesten. Niet mis, maar ik wil hen hier niet zien rondrijden in een of andere merkentrui. Wij betalen die jongens een heel seizoen dus wil ik hen hier ook in hun vertrouwde shirt zien rondvlammen. Cavendish en Keisse zullen hier zeker een rol van betekenis spelen. Natuurlijk vrees ik valpartijen, maar het noodlot kan evengoed op toeslaan.’

De Zesdaagse van gent start morgen/dinsdag om 20u. Nog voor er zelfs maar één naam bekend gemaakt werd van de deelnemende koppels liep het al storm voor tickets voor de Zesdaagse van Gent. ‘Wellicht zullen alle zes dagen uitverkocht zijn’, meldde persverantwoordelijke Chris Vanoppen.

Wat u moet weten over de Zesdaagse van Gent

© BELGA

Nog één nachtje slapen en de Zesdaagse van Gent gaat weer van start. Dat wordt als vanouds smullen voor de liefhebbers. Nog niet bekend met het fenomeen? Wij loodsen u doorheen de wondere wereld van de derny en het ‘middenplein’.

1. Waar en wanneer wordt er gereden?

Van dinsdag tot en met zondag. Het programma start om 20u, vier of vijf uur later worden de leiders van de dag gehuldigd. Zondag opent het Kuipke al om 13u de deuren. Wie graag de jeugd aan het werk wil zien, kan elke dag een uurtje vroeger afzakken voor de Memorial Noël Foré. Plaats van gebeuren: ’t Kuipke, Citadelpark in Gent. Het Italiaanse wielericoon Felice Gimondi geeft dinsdag het startschot.

2. Waarom zou ik gaan?

Omdat er weinig sportieve evenementen zijn waarbij je zo dicht bij de atleten komt. De sfeer is heerlijk sportief, er wordt geconsumeerd bij de vleet en de verschillende nummers zorgen voor voldoende afwisseling. En voor de prijs moet u het ook niet laten: u kunt al in het Kuipke terecht vanaf 21 euro. Haast u wel: er zijn alleen nog tickets voor dinsdag en zondag. Tickets kunt op kopen via de site van de Zesdaagse. Het beste zicht hebt u vanop de tribunes, de beste sfeer beleeft u op de staanplaatsen op het middenplein.

3. Wie zijn de voornaamste favorieten?

Je kan niet om het duo Mark Cavendish-Iljo Keisse heen. Die laatste ging al vijf maal met de hoofdprijs aan de haal. Verder is het uitkijken naar Kenny De Ketele en Jasper De Buyst. Die laatste is titelverdediger, samen met Leif Lampater, maar kwam in Mexico zwaar ten val. Lampater vormt dit jaar dan weer een duo met Silvan Dillier, een talent uit Zwitserland. Ook om naar uit te kijken: de Spaanse wereldkampioenen ploegkoers David Muntaner en Albert Torres. De andere deelnemers: Shane Archbold en Glenn O’Shea, Marc Hester en Alex Rasmussen, Otto Vergaerde en Nick Stöpler, Viktor Manakov en Ivan Savitsky, Vivien Brisse en Morgan Kneisky, Christian Grasmann en Moreno De Pauw, Yoeri Havik en Michael Vingerling, Andreas Muller en Lucas Liss en tot slot Melvin Van Zijl en Didier Caspers.

4. Kan Cavendish dit winnen?

De Brit leerde de wielerstiel op de piste en was in 2005 en 2008 wereldkampioen ploegkoers. In 2005 (met Robert Hayles) en 2007 (met Bradley Wiggins) pronkte hij trouwens op de deelnemerslijst in het Kuipke, maar een sportief succes was dat toen niet. Dit jaar moet het beter.

5. Hoe win je een Zesdaagse?

Simpel gesteld: door rondjes te rijden. De twee renners -samen één team- die aan het einde van de Zesdaagse de meeste rondes hebben gereden in de ploegkoers, zijn de winnaars. Met als pittig detail dat wie honderd punten verdient, er een bonusronde bijkrijgt. En dat als twee teams eindigen met evenveel ronden, de renners met de meeste punten de zege binnenhalen. Nog steeds gelijk? Dan wordt er gekeken maar naar de eindsprint.

6. Maar hoe verdien je dan punten?

Een Zesdaagse is dus meer dan rondjes rijden tot je erbij neervalt. Het belangrijkste onderdeel is de ploegkoers -ook wel koppelkoers of madison. De twee renners van een team mogen mekaar afwisselen. Terwijl de ene rust, probeert de andere zoveel mogelijk rondjes te rijden. In de ploegkoers kan je punten verdienen bij de tussensprints. Dan zijn er nog de populaire derny’s. Eén renner rijdt achter een gangmaker op een lichte motorfiets -een derny. Dat duurt zo zestig rondes. Wie als eerste over de streep komt, wint.

Dan is er nog de afvalling. De renner of ploeg die om de drie of zes ronden als laatste eindigt, gaat eruit tot er nog maar twee ploegen/renners overblijven. Wie als eerste de meet overgaat, wint het onderdeel. De tijdritten worden per ploeg (3 ronden) en individueel (1 ronde) gereden. In de ploegentijdrit wordt naar eigen keuze gewisseld. In de puntenkoers gaan alle renners de baan op en wordt er om de 10 ronden gespurt om de punten. Wie de meeste punten verzamelt, wint het onderdeel. Tot slot is er nog de supersprint. Per ploeg rijdt één iemand. Eerst volgen drie afvallingen, de overblijvers rijden dan twaalf ronden en dan volgt de eindsprint.

7. Hoe lang meet één ronde?

Eén ronde in Gent meet precies 166,66 meter. Jasper De Buyst en Leif Lampater wonnen vorig jaar met een score van 447 -inclusief bonusrondes. Dat is net geen 75 kilometer.

8. En hoe zit het met de de jeugd en de dames?

Renners onder de 23 gaan aan de slag in de Memorial Noël Foré, het voorprogramma van de ‘echte’ Zesdaagse. De dames rijden de Dames 3 Daagse Omnium op vrijdag, zaterdag en zondag.

9. Nog niet overtuigd?

Als het sportieve u niet boeit, weet dan dat onder meer Gary Hagger (woensdag) en Kate Ryan (donderdag) voor de muzikale tussendoortjes zorgen. Staan nog op het programma: Nic Caan (dinsdag), Lindsay (vrijdag) en De Grietjes (zaterdag).

Favorieten trainen laatste keer in Kuipke

In het Gentse Kuipke was er vanmiddag nog een laatste training voor de koppels die morgenavond van start gaan in de wielerzesdaagse. En daar maakten de favorieten gretig gebruik van: De koppels Kenny De Ketele/Jasper De Buyst en Iljo Keisse/Mark Cavendish. Voor Cavendisch wordt Gent zijn eerste zesdaagse in 7 jaar.

OVERZICHT. De koppels van de Gentse Zesdaagse

© photonews

De Gentse Zesdaagse staat hoog aangeschreven bij de fans én bij de renners zelf. Voor de 74e editie wist de organisatie dan ook weer een indrukwekkend deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Een overzicht van de dertien koppels en hun truien.

- Regenboogtrui:David Muntaner (Spa) - Albert Torres (Spa)- Donkerblauwe trui:Kenny De Ketele (Bel) - Jasper De Buyst (Bel)- Zwart-witte trui:Iljo Keisse (Bel) - Mark Cavendish (G-B)- Witte trui:Shane Archbold (N-Z) - Glenn O'Shea (Aus)- Groen-zwarte trui:Silvan Dillier (Zwi) - Leif Lampater (Dui)- Rode trui:Marc Hester (Den) - Alex Rasmussen (Den)- Lichtblauwe trui:Otto Vergaerde (Bel) - Nick Stöpler (Ned)- Donkergroene trui:Viktor Manakov (Rus) - Ivan Savitsky (Rus)- Grijze trui:Vivien Brisse (Fra) - Morgan Kneisky (Fra)- Zwart-oranje trui:Christian Grasmann (Dui) - Moreno De Pauw (Bel)

- Geel-zwarte trui:Yoeri Havik (Ned) - Michael Vingerling (Ned)- Donkerrode trui:Andreas Muller (Dui) - Lucas Liss (Dui)- Roze trui:Melvin Van Zijl (Ned) - Didier Caspers (Ned)