© HBvL

'Te weinig ideeën, te weinig tempo, te weinig overleg’

Gisterennamiddag, even voor 17 uur. Johan Boskamp verkoopt ons in de perszaal van het Koning Boudewijnstadion een dreun op de rug zoals alleen hij dat kan en wijst naar de Nederlandse journalist die naast hem staat: “Vertel jij het hem maar, Krissie, hoe het komt dat er zoveel kritiek is op de Rode Duivels!” We antwoorden: “Niet iedereen vindt dat België goed genoeg speelt.” De Nederlandse journalist: “Maar jullie stijgen binnenkort waarschijnlijk zelfs naar de derde plaats op de FIFA-ranking!”

KrLi

Onze noorderbuur kon een huurling geweest zijn van Marc Wilmots. Hij verwoordt wat de bondscoach denkt en vindt. Het moet gezegd: de Belgische nationale ploeg komt van erg ver. In juli 2012 bengelden de Rode Duivels in de FIFA-ranking nog op de 53ste plek. Vandaag voetballen over heel de wereld, volgens diezelfde ranking, alleen Duitsland, Argentinië en Colombia beter dan België. Knijp uzelf maar een keer in de wang.

Is Marc Wilmots dan ‘Monsieur Parfait’, de ‘Beste Bondscoach Ter Wereld’, die niks verkeerd doet? Tuurlijk niet. Ook wij trokken grote ogen toen hij vorige woensdag Benteke, Origi én Lukaku na rust in de ploeg dropte. Nergens voor nodig. Een wetenschapper doet ook geen experiment om na te gaan of ijzer smelt als je het verhit tot 100°C, hij weet vanzelf dat dit niet lukt.

Bij de uitslag van gisterenavond fronsen we eveneens de wenkbrauwen. 0-0 in eigen huis, tegen Wales, dat volstaat niet. Het eerste halfuur was uitstekend, de Belgen hadden toen ook moeten scoren. Het derde kwartier was matig, de tweede helft ondermaats. Te weinig tempo, te weinig ideeën, te weinig overleg. Na drie EK-kwalificatieduels staan de Rode Duivels zo op een teleurstellende vierde plaats in groep B, met een wedstrijd minder gespeeld dan Wales en Cyprus. Wilmots panikeert niet. Terecht, toch had het beter gemoeten. Maar die Nederlandse journalist zal (net als Wilmots) zeggen: “De Rode Duivels verloren in 2014 maar één match, in de WK-kwartfinale tegen Argentinië dan nog. Waar maken jullie Belgen je druk om!”