Bengtsson wint slotproef Global Champions Tour, eindzege weer voor Brash

De 52-jarige Zweed Rolf-Göran Bengtsson heeft zaterdag in het Qartarese Doha de slotproef in de Global Champions Tour gewonnen. Met de 15-jarige hengst Casall Ask bleef de Europese kampioen in twee rondes en een barrage foutloos. De Portugese Luciana Diniz deed dat met Fot for Fun ook, maar was ruim drie seconden trager dan Bengtsson. De Canadees Yann Candelé moest met Showgirl vier strafpunten noteren in de barrage met drie.

jvh

Scott Brash en Hello Sanctos grepen door een tijdstraf in de eerste omloop net naast een plaats in de barrage. Een vierde stek was voor de 28-jarige Brit echter net voldoende om voor het tweede jaar op rij de eindzege in de Global Champions Tour op zak te steken. De nummer een van de wereld wipte in extremis over de Duitser Ludger Beerbaum, die in de Qaterese hoofdstad buiten de punten eindigde. Na veertien manches eindigden Brash en Bengtsson allebei met 243 punten. Brash is de eindwinnaar en mag de bijbehorende 294.500 euro op zak steken omdat hij één zege meer boekte dan Bengtsson (3 tegen 2), die het met 190.000 euro moet stellen. Beerbaum strandde op één schamel puntje van het tweetal. Zijn derde plaats bracht hem toch nog 123.500 euro op. Constant Van Paesschen was de beste Belg. Met een achttiende plaats eindigde hij nog net in het prijzengeld (7.125 euro) van het lucratieve circuit.

In de slotmanche was Pieter Devos, met Dylano, als tiende beste Belg. Van Paesschen werd met Toscan elfde, Gregory Wathelet met Conrad achttiende. De zege in Qatar bracht Bengtsson 148.500 euro op.