© BELGA

Sandrine Tas verlaat Rosario als vedette

Rosario is de stad waar stervoetballer Lionel Messi werd geboren. Rosario is ook de stad waar Sandrine Tas zich voor het eerst als vedette manifesteerde. In de week van de wereldkampioenschappen skeeleren op de piste en de weg in de Argentijnse stad groeide de Belgische juniore uit tot een ster, voor zover dat in een kleine, niet-olympische sporttak mogelijk is.

jvh

De 19-jarige Tas bemachtigde in de Argentijnse hitte drie individuele titels. Daarnaast won de studente uit Oostende met ploeggenotes Elllen van de Catsye en Stien Vanhoutte aflossingsgoud. Tas en Vanhoutte voegden daar ieder brons aan toe. En zaterdag was er dan nog zilver op de marathon op een loodzwaar parkoers in het Parque Alem. Daarmee was ze de succesvolste skater van het toernooi.

Zonder veelvoudig wereldkampioen Bart Swings behaalde de zeven skaters tellende Belgische delegatie zeven medailles (4-1-2). Dat benadert het aantal van negen plakken (4 goud, 2 zilver, 3 brons), dat een jaar geleden werd behaald toen het toernooi in Oostende plaatsvond. Maar destijds was Swings, zeer nadrukkelijk, wel van de partij.

De negentien medailles die de Belgen in augustus bij de EK van Geisingen binnensleepten vormden al een indicatie. Bondscoach Frank Fiers noemde Tas toen al een fenomeen. Wat hem betreft kan Tas over een paar jaar ook een succesnummer op het ijs worden. Zelf vindt Tas de combinatie van studie (bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent) en skeeleren wel voldoende.

Karime Garzon voorkwam dat Tas maandag met een handvol goud op Zaventem arriveert. De Colombiaanse nam revanche voor twee nederlagen, die ze deze week op de piste en op de weg tegen de Belgische had geleden. Vooral de met minimaal verschil behaalde eerste titel van Tas moet voor de Colombiaanse pijnlijk zijn geweest.

In de eindsprint van de afsluitende marathon was Garzon zaterdag de snelste van een vluchtgroepje. Achter Tas eindigde Yi-Huang Liu uit Taiwan als derde. Met drie skaters verscheen de Belgische delegatie aan de start. Naast Tas waren dat Ellen van de Catsye en Stien Vanhoutte, die zich allebei ook herhaaldelijk voorin het peloton lieten zien. Van de Catsye, de Europese marathonkampioene, voltooide de race niet, na een val zonder veel erg op het ruwe en gescheurde asfalt.

Bij de mannen bleven Tim Sibiet en Maarten Swings in de marathon op de been, voltooiden op het heetst van de dag prominent de wedstrijd, maar slaagden er niet in medailles aan de collectie toe te voegen. De Fransman Alexis Contin domineerde de race. Ewen Fernandez en Elton de Souza completeerden de clean sweep. .