© AFP

Kameroen, Zambia, Zuid-Afrika en Senegal mogen naar Afrika Cup

Kameroen, Zambia en Zuid-Afrika hebben zich zaterdag op de voorlaatste speeldag van de kwalificatieronde weten plaatsen voor de Africa Cup 2015.

jvh

Zuid-Afrika versloeg in eigen huis Soedan met 2-1. Voor 'Bafana Bafana' werd het een emotionele kwalificatie, het was de eerste wedstrijd sinds de dood van doelman en kapitein, Senzo Meyiwa, eind oktober.

Kameroen was in groep D te sterk voor DR Congo. Zambia verzekerde zich in groep F van deelname door te gaan winnen op Mozambique.

Marokko, het oorspronkelijk aangewezen gastland, werd uitgesloten voor het evenement omdat het het toernooi niet meer wou organiseren uit angst voor een Ebola-uitbraak. De voorzitter van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF), Issa Hayatou, overweegt Marokko nu ook uit te sluiten voor de volgende twee edities.

Senegal zeker van deelname

Later op de avond plaatste ook Senegal zich voor de eindfase. In een rechtstreeks duel om de kwalificatie in groep G is Senegal met 0-1 gaan winnen in Egypte. Een doelpunt van Stoke City-spits Mame Biram Diouf besliste de wedstrijd. In dezelfde groep was eerder al Tunesië, waar Georges Leekens bondscoach is, gekwalificeerd. Tunesië (11) en Senegal (10) kunnen na vijf wedstrijden niet meer worden bijgehaald door Egypte (6), Botswana (1) was al langer uitgeschakeld.

Senegal is na Algerije, Tunesië, Kaapverdië, Gabon, Burkina Faso, Kameroen, Zambia en Zuid-Afrika het achtste land dat zich verzekert van deelname aan de Africa Cup. Van 17 januari tot 8 februari zullen 15 gekwalificeerde landen plus gastland Equatoriaal-Guinea strijden om de titel van Afrikaans kampioen, de loting gebeurt op 3 december in de hoofdstad Malabo.