© Photo News

Novak Djokovic is eerste finalist op Masters

Tweevoudig titelverdediger Novak Djokovic (ATP-1) heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de ATP World Tour Finals in Londen (6,5 miljoen dollar). Op het hardcourt van de O2 Arena zette de 27-jarige Serviër zaterdag de Japanner Kei Nishikori (ATP-5) opzij. Het werd 6-1, 3-6 en 6-0 in 1 uur en 27 minuten.

jvh

In de eindstrijd speelt Djokovic tegen de winnaar van het Zwitserse onderonsje tussen Roger Federer (ATP-2) en Stan Wawrinka (ATP-4).

Djokovic, die al zeker is dat hij 2014 als nummer 1 zal afsluiten, kan de seizoensfinale zondag voor de vierde keer in zijn carrière winnen. Eerder lukte hem dat in 2008, 2012 en 2013.

Winst zondag levert Djokovic zijn 48e ATP-titel op, de zevende dit jaar (na Wimbledon, Parijs, Peking, Rome, Miami en Indian Wells).

Wawrinka is laatste halvefinalist op Masters

© AFP

Stan Wawrinka (ATP-4) heeft zich vrijdag in Londen als laatste voor de halve finales van de ATP World Tour Finals geplaatst. De 29-jarige Zwitser deed dat door de Kroaat Marin Cilic (ATP-9) in 1 uur en 46 minuten met 6-3, 4-6 en 6-3 te verslaan.

De kwalificatiekansen van Cilic waren na nederlagen in zijn eerste twee groepswedstrijden bijzonder klein geworden. Maar na ruime zeges van de Serviër Novak Djkokovic (ATP-1) tegen Wawrinka en tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP-7) had de Kroaat zijn lot toch plots weer in eigen handen. De winnaar van het US Open moest dan wel zwaar uithalen tegen Wawrinka: slechts twee spelletjes mochten verloren gaan. Cilic’ droom was snel weer voorbij. Na vier games (3-1) was de kwalificatie voor Wawrinka een feit.

In de halve finales neemt Wawrinka het op tegen zijn vriend en landgenoot Roger Federer (ATP-2), zesvoudig winnaar van het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen. In de andere halve finales staat Djokovic, die het toernooi een vierde keer (en een derde keer op rij) kan winnen tegenover de Japanner Kei Nishikori (ATP-5), die voor het eerst aan de seizoensfinale deelneemt. Voor Wawrinka is het de tweede deelname. Vorig jaar werd hij in de halve finales uitgeschakeld door Djokovic.

Federer is in de halve eindstrijd ruim favoriet tegen Wawrinka. Hij won immers 14 van de 16 vorige confrontaties met zijn landgenoot. Djokovic moet op zijn tellen passen. In vier vorige ontmoetingen moest de nummer een van de wereld al twee keer het onderspit delven voor Nishikori. Dat gebeurde is september nog in de halve finales van het US Open. Djokovoc nam daarna al wel wraak in de halve finales van het Masters 1.000 in Parijs.