© BELGA

Goud voor meisjes aflossingsploeg, brons voor Stien Vanhoutte

Op het wereldkampioenschap skeeleren in het Argentijnse Rosario heeft de Belgische delegatie vrijdag nog een gouden en een bronzen plak aan de medaille-oogst toegevoegd. De teller staat nu op vier keer goud en twee keer brons.

jvh

Het waren opnieuw de meisjes junioren die twee keer aan het feest waren. De aflossingsploeg veroverde de titel, nadat Stien Van Houtte op de 500 meter derde was geworden.

Met een voorbeeldige spagaat kwam Sandrine Tas, individueel al goed voor drie keer foud en één keer brons, na 5.000 meter weliswaar als tweede over de streep, maar de titel was toch voor België. Taiwan werd gediskwalificeerd. Dergelijke koersen in het inline skaten staan voor spanning en sensatie, maar ook voor onreglementair trek- en duwwerk en incorrecte aflossingen.

Voor Vanhoutte was het dus dubbel feest. Met Tas en Ellen van de Catsye vormde zij de gouden ploeg, Na de 500 meter waren Vanhoutte en Tas nauwelijks op adem kunnen komen. Maar skaters zijn gewend een groot aantal keren per dag aan de start verschijnen. Achter het Belgische drietal veroverde Frankrijk zilver, het brons was voor Zuid-Korea.

Het had maar weinig gescheeld of de talentvolle drietal had de finale niet gehaald. Toen de sprint op gang werd getrokken werd Tas aangereden door een skater uit Ecuador, waardoor ze alle snelheid verloor. Dankzij de diskwalificatie van Colomba bleek de derde plaats toch nog goed voor een ticket naar de finale.

De drie Belgische mannen, zonder Bart Swings, haalde de finale niet door diskwalificatie. Dat was een gevolg van een strubbeling van Niels Provoost met één van de Italiaans skaters. De derde plaats was door de uitsluiting van geen enkele waarde. Niettemin reden Maarten Swings, Tim Sibiet en Provoost een goede wedstrijd.

Belgie kende de luxe van twee finalistes te hebben in de 500 meter op het wegparkoers Circuito La Zapatilla in het Parque Alem. Naast Vanhoutte was Tas tot de laatste vier doorgedrongen. Tot effectieve samenwerking kwam het niet. De titel ging naar de Colombiaanse Ysenia Escobar. De tweede plaats was voor Jenny Peissker uit Duitsland. Dat het niet tot samenwerrking tussen Tas en Vanhoutte kwam was het gevolg een misstap, waardoor Tas al bij de start in kansloze positie leek gemanoeuvreerd. Ook Peissker leek daar enigszins schuldig aan. Escobar en Peissker bepaalden het tempo, Vanhoutte volgde. Bij het uitkomen van de laatste bocht probeerde de teruggekomen Tas aan de binnenkant de achterstand nog goed te maken, maar dat had geen succes. Ze strandde op de vierde plaats.