© SHUTTERSTOCK

220.000 Belgen kampen met jicht

Jicht komt vandaag de dag bij 2% van de bevolking voor. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar de gewrichtsaandoening lijkt de afgelopen jaren een behoorlijke opmars te maken. Volgens de Franstalige krant Le Soir zijn alcohol en junkfood de grootste boosdoeners.

vva

Het aantal personen dat met jicht te kampen krijgt, is in dertig jaar tijd verdubbeld. In geïndustraliseerde landen blijkt het overigens de meest voorkomende reumatologische aandoening te zijn. En dat hebben we grotendeels te danken aan ons toenemend alcoholgebruik en ongezonde voedingspatroon.

Jicht manifesteert zich als acute gewrichtsontstekingen in de middenvoet, enkel, knie of pols. Ze zijn het resultaat van een verhoogde productie of vertraagde afvoer van urinezuur in het bloed, waardoor er in de gewrichten urinezuurkristallen ontstaan. Het overmatig gebruik van alcohol en fructose kan een acute stijging van het urinezuurgehalte bevorderen en bijgevolg jichtaanvallen veroorzaken. Fructose is een zoetstof die vaak aan voeding en frisdrank wordt toegevoegd.

Mannen worden het vaakst met jicht geconfronteerd (1,5%), maar ook bij vrouwen komt de aandoening vaker voor (0,6%). Bij vrouwen treedt het meestal op na de menopauze, wanneer de productie van oestrogenen - die de urinelevels in ons bloed onder controle houden - stil komt te liggen.

Niet te missen