© AP

Negentig demonstranten opgepakt bij intocht Sinterklaas in Nederland

‘Een kinderfeest moeten we niet op zo’n manier verstoren.’ De Nederlandse premier Mark Rutte noemde het diep, diep triest dat bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zaterdag verstoord werd. Uiteindelijk werden negentig mensen opgepakt.

skn

Bij de intocht van Sinterklaas in het Nederlandse Gouda zijn zaterdag 90 mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zestig demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan ‘andere wanordelijkheden’. Volgens de politie worden ze zaterdagavond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro.

De gemeente had locaties aangewezen waar gedemonstreerd mocht worden. Toch trokken voor- en tegenstanders van Zwarte Piet naar De Markt. Tegenstanders van Zwarte Piet rolden een spandoek uit met: ‘Zwarte Piet racisme’. Voorstanders gingen voor het doek staan, waarna er een opstootje ontstond.

Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda zei teleurgesteld te zijn over de incidenten. ‘Het is jammer dat groepjes volwassenen van buiten de stad het nodig vonden om op het einde van de intocht te betogen tussen de kinderen. Ik vind het teleurstellend dat ze een kinderfeest daarmee ontsieren’, aldus de Goudse burgemeester na afloop. Volgens Schoenmaker hebben veel kinderen niets van het protest gemerkt.

Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. ‘Een vervelend moment’, heette het. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers. Volgens de burgervader zijn er ook mensen opgepakt ‘die beroepsmatig daar zijn waar er wordt gearresteerd’. Schoenmaker wilde niet zeggen hoeveel politiemensen er op de been waren.

Ook de Nederlandse premier Rutte reageerde op de opstootjes bij de intocht. Aan de NOS verklaarde hij dat hij het allemaal diep, diep triest vond. ‘Een kinderfeest moeten we niet op zo’n manier verstoren’, klonk het. Rutte riep ineens heel Nederland op om de komende weken van Sinterklaas een groot feest te maken.

Het debat over Zwarte Piet - tussen voorstanders die de traditie willen bewaren en tegenstanders die het een racistisch vertoon vinden - veroorzaakt al lang ophef in Nederland. Gouda had twee plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht mocht gedemonstreerd worden, allebei buiten de zogenoemde centrumring. De groep Kick Out Zwarte Piet gaf zaterdagochtend aan toch naar het Marktplein in het centrum, te gaan.