© AFP

Grieks bondscoach Ranieri moet opstappen na blamage tegen Faeröer

Claudio Ranieri is ontslagen als bondscoach van Griekenland. Dat heeft de Griekse voetbalbond zaterdagmiddag bevestigd.

skn

De 63-jarige Italiaan wordt bedankt daags na het vernederende 0-1 verlies tegen de Faeröer in de voorronde van het EK 2016. 'Er rest ons geen andere keuze dan een einde te maken aan de samenwerking met Ranieri', klinkt het in een persbericht.

Ranieri volgde na het WK in Brazilië, waar Griekenland de achtste finales haalde, de Portugees Fernando Santos op. Hij had nog een contract tot 2016. Onder de ex-coach van onder meer Chelsea, Juventus, Roma, Inter en Monaco liep het voor de Grieken voor geen meter. De Europese kampioen van 2004 staat na vier speeldagen in de EK-voorronde op de laatste plaats in groep F met 1 op 12.

Faeröer stunt op het veld van Griekenland

Faeröer heeft Griekenland in een diepe crisis ondergedompeld. De eilandengroep en voetbaldwerg stuntte vrijdagavond door met 0-1 te gaan winnen bij de Grieken op de vierde speeldag van hun EK-kwalificatiecampagne. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel vlak voorbij het uur te noteren. Jóhan Símun Edmundsson trof raak en zorgde ongetwijfeld voor een heus volksfeest op de eilandengroep.

Voor de Grieken lijkt de emmer der vernedering stilaan vol. De Europese kampioen van 2004, recent ook nog actief op het afgelopen WK in Brazilië, staat na vier speeldagen op de laatste plaats in Groep F met één schamel punt. De Faeröer bekleedde tot vrijdagavond deze plaats, maar dankzij deze overwinning springen ze nu een plaatsje hoger.

In dezelfde groep stond met Roemenië - Noord-Ierland het duel tussen de nummers 1 en 2 op het programma. Roemenië won het pleit met 2-0. Tot slot haalde Hongerije het met 1-0 van Finland. Roemenië is dankzij de winst de nieuw leider met tien punten, Noord-Ierland volgt op een puntje van de Roemenen. Hongarije bekleedt de derde plek met zeven punten.