© EPA

G20-top gaat van start in giftige sfeer

De leiders van de machtigste landen ter wereld zijn zaterdag begonnen aan de G20-top in het Australische Brisbane. Maar overpeinzingen over de wereldeconomie dreigen ondergesneeuwd te raken door de diplomatieke spanningen tussen Rusland en het Westen.

skn

Vrijdag, aan de vooravond van de tot zondag durende top, trakteerden Groot-Brittannië en Australië de Russische president Vladimir Poetin al op een warm onthaal. De Australische eerste minister Tony Abbott beschuldigde Poetin ervan dat hij ‘de vergane glorie van de tsaren of de Sovjetunie wou herstellen’. David Cameron nagelde Rusland aan de schandpaal als een land dat kleinere landen aanvalt, in casu Oekraïne. De Australische tabloid Courrier Mail vatte de situatie als volgt samen op haar voorpagina: een beer met een eremedaille uit Sovjettijden, die het opneemt tegen een boksende kangoeroe.

Rusland haalt uit

De Navo bevestigde eerder deze week de verklaringen van Kiev, dat Rusland ervan beschuldigt dat het troepen en Russisch materieel stationeert in het door pro-Russische rebellen gecontroleerde oosten van Oekraïne. Moskou ontkent dat ten stelligste. Rusland op zijn beurt haalde uit naar de waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ‘hebben we de indruk dat alle inspanningen maar één doel hebben, en dat is hulp en steun bieden aan slechts één conflictpartij, de officiële autoriteiten in Kiev’.

Samen ontbijten aan een barbecue

In deze giftige sfeer zijn de belangrijkste protagonisten dit weekend samen in Brisbane. De staats- en regeringsleiders kwamen zaterdagvoormiddag rond 11.30 uur (1.30 uur in België) voor het eerst samen voor een privévergadering. Ze gingen samen aan een barbecue ontbijten.

De Amerikaanse President Barack Obama zal tijdens de top aankondigen dat zijn land 3 miljard dollar stort in het klimaatfonds van de Verenigde Naties, dat landen de strijd moet helpen aangaan tegen klimaatverandering. Obama toont de voorbije dagen opvallend meer aandacht voor de klimaatproblemen: enkele dagen geleden kondigde hij ook al een akkoord aan met China om de CO2-uitstoot te verminderen.

Gastland Australië daarentegen is niet van plan de klimaatproblemen op te nemen in het finale persbericht van de G20 zondag. Australië stelt zich daarover terughoudend op, omdat het zich wil concentreren op thema’s als de groei van het globale bbp, infrastructuur, energie en de strijd tegen belastingontwijking.