Kim Huybrechts gooit wereldkampioen van Gerwen er met ninedarter uit

Kim Huybrechts (PDC-15) heeft vrijdag in het Engelse Wolverhampton gestunt in de kwartfinales van het Grand Slam of Darts. De 28-jarige Antwerpenaar schakelde de Nederlander Michael van Gerwen, nummer een van de wereld, Europees- en wereldkampioen met 16-10 uit. Huybrechts liet daarbij bovendien een zeldzame ninedarter optekenen.

Maarten Delvaux

In het 21e leg startte Huybrechts met twee 180's, waarna hij het met 141 op dubbel 12 uitmaakte. Het leverde hem een 14-7 voorsprong op. Huybrechts haalde een gemiddelde van bijna 105 per drie beurten en was bij 59 procent van zijn dubbels trefzeker. Van Gerwen deed het met 104 per beurt niet veel slechter dan Huybrechts, maar miste te veel dubbels.

In de halve finales (best of 31) neemt Huybrechts het zondag, de dag dat hij zijn 29e verjaardag viert, om een plaats in de finale op tegen de 34-jarige Engelsman Dave Chisnall (PDC-8), die zijn landgenoot Keegan Brown (PDC-70) met 16-14 uit het toernooi gooide. Zaterdag worden er nog twee halve finales afgewerkt. Titelverdediger Phil Taylor (PDC-2) staat tegenover Michael Smith (PDC-22), Mervyn King (PDC-11) tegenover Stephen Bunting (PDC-28). Huybrechts is de laatste niet-Engelsman in het toernooi.

Kim Huybrechts: 'Beste partij ooit'

'Dit is de beste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb', verklaarde Kim Huybrechts na afloop. 'Ik kan het nog niet goed geloven. Winnen van de nummer een van de wereld en wereldkampioen, met een 9-darter er bovenop is gewoon fantastisch. Bij een 12-3 voorsprong liet ik het in de vierde sessie even afweten. De 108 uitworp aan het einde van die sessie was belangrijk. Van Gerwen kwam nog sterk terug, maar ondank dat ik heel nerveus werd, kon ik af en toe nog een leg winnen, zodat hij nooit dichter dan vijf legs kwam. De 9-darter was waanzinnig, het publiek ging gewoon door het dak. 'Zondag is het mijn verjaardag. Het zou geweldig zijn mocht ik die met de titel kunnen vieren, maar eerst moet ik me op mijn halve finale concentreren.'

'Ik heb niet slecht gespeeld, maar het was Kim zijn dagje', concludeerde Van Gerwen. 'Hij raakte alles. Soms sta je tegenover een tegenstander waar je niets kan tegen beginnen. Ik heb mijn best gedaan en kwam op het einde beter in de wedstrijd, maar het was niet goed genoeg. Alle lof voor Kim. Hij heeft oververdiend gewonnen.'