© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

© arnold roberts

Restauratie Antitankbunker BN11 bijna voltooid

Al geruime tijd zijn enkele vrijwilligers bezig met de renovatie en restauratie van Antitankbunker BN 11 in Neerharen. De werken zijn intussen bij klaar.

arnold roberts

Aan de antitank-bunker BN 11 bij de brug van Neerharen treffen wij enkele mannen aan die werkzaamheden aan het verrichten zijn aan het inwendige van de bunker die twee verdiepingen telt. Bunker BN 11 is de laatste van 10 bunkers langs de verbindingsvaart Briegden-Neerharen die gebouwd werden tijdens het graven van de 20km lange vaart (1930-1934). De bunker is al geruime tijd in restauratie.

De uitvoerders zijn enkele vrijwilligers, onder aanvoering van de gedreven 81-jarige Giel Terwingen, inwoner van Neerharen. Er wordt geboord, gezaagd en hamerslagen zijn te horen. Giel Terwingen, die de functie van secretaris van de Stichting Bunker BN 11 bekleedt, is de inspirator van de restauratie van de bunker, die eens de werken achter de rug zijn, opengesteld zal worden voor educatieve bezoeken van schoolgaande jeugd en toerisme, onder leiding van een gids.

In zijn gezelschap is Urbain Paulissen (kap. Cdt. b.d.), die de coördinatie van de Stichting op zich genomen heeft. De andere drie personen, Jo Vrancken, Jan Backbier en Sem Savelkoul zijn geïnteresseerde bezoekers en komen regelmatig een kijkje nemen.

Hoe kwam u op het idee om deze werken aan de bunker uit te voeren, was onze vraag aan Giel. Zijn uitleg is verhelderend. "Wim Terwingen, de in 2007 overleden oud burgemeester van Maasmechelen, was een zoon van mijn broer. Wim kwam geregeld vissen aan het kanaal. Op een van die visdagen zei hij: “aan däë bunker moos eigelik gét gedoon weure noonk, ’t is ’n sjan wie däë de bie ligk, (aan die bunker moest eigenlijk iets gedaan worden nonkel, het is een schande hoe hij erbij ligt)". Vanaf toen is Giel gaan informeren bij gemeente, provincie en scheepvaart, over de haalbaarheid van een renovatie. Van de gemeente en provincie kreeg hij na enige aarzeling groen licht. De vergunning van nv de Scheepvaart liet twee jaar op zich wachten. Nv De Scheepvaart blijft eigenaar van de bunker maar geeft de stichting ‘Bunker 11 Neerharen’ een jaarlijks hernieuwbare wettelijke licentie. In ruil daarvoor moet de stichting de bunker en de omgeving goed beheren en onderhouden."

"Vanaf toen zijn de werken gestart, met hulp van Mathieu Molenbroek die heel wat fysieke kracht steekt in de werken en niet te vergeten Robert Houben, die in de onmiddellijke omgeving woont van de bunker en heel wat uren gespendeerd heeft in de nivelleringswerken, hij is ook leverancier van de broodnodige elektriciteit voor de werkzaamheden. Samen hebben zij rondom de bunker alles gefatsoeneerd en werden er struiken en overwoekerende klimop verwijderd door de technische dienst van Nv de Scheepvaart.Het binnenste is een ander paar mouwen. De bunker was gebruikt om illegaal banden te verbranden en een dikke roetlaag moest verwijderd worden. Een steenmarter had er huis gehouden en daardoor bleven de gewenste vleermuizen weg van de bunker. Na het opschonen van het binnenste kwamen de aan de voorzijde dichtgemetselde schietgaten, voor het 47mm-kanon en de mitrailleuropstelling en de opening voor de schijnwerper aan de beurt. Ook de vluchtopening aan de achterzijde van de bunker waar ook de toegangsdeur zich bevindt werd onder handen genomen."

Antitankbunker BN 11 was een van de grote bunkers met observatiekoepel. “De originele koepel is door de Duitsers afgebrand om die elders in te zetten”, zegt Giel. “Er werd een replica vervaardigd die nu op de bunker staat, waarvan de binnenmaten gerespecteerd zijn. Het gebruikte plaatstaal is wel maar 3cm dik i.p.v. de gegoten 25cm dikte". Er zal ook nog een replica 47mm Kanon en Mitrailleur geplaatst worden in de bunker. De opening zal voor volgend jaar zijn, de precieze datum is nog niet bekend.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio