© AFP

© Yorick Jansens

Groen: “Energiefactuur stijgt sowieso met 12 procent”

Onze elektriciteitsfactuur zal - afgezien van de doorrekening van de groenestroomcertificaten - volgend jaar ook al met 12 procent of 80 euro stijgen. Dat zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen). “Zeker een gezin met kinderen zal dit voelen. Maar ook de premies voor dakisolatie of energiescans zullen bijvoorbeeld via de factuur worden doorgerekend, net zoals dat voor de groenestroomcertificaten gebeurt.”

LC

“De doorrekening van de groenestromencertificaten alleen zal ervoor zorgen dat de factuur met 29 procent stijgt, dat komt overeen met een 180 tot 233 euro op jaarbasis extra, exclusief btw. Feit is dat vooral de gezinnen en de kmo’s dit zullen betalen. Want grote bedrijven zijn rechtstreeks aangesloten op het hoogspanningsnet”, zegt Danen.

“De premies voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie of energiescans zullen vanaf 2015 zo goed als helemaal worden doorgerekend in de factuur”, gaat hij verder. “De 47,9 miljoen euro die daar vroeger voor voorzien werd, is geschrapt uit de begroting. Dat bedrag ging nu naar de netbeheerders, maar als die dat straks niet meer krijgen, zullen ze dit ook doorrekenen in de factuur.”

Welke maatregelen nog invloed zullen hebben op uw energiefactuur, leest u dit weekend in Het Belang van Limburg.