© REUTERS

EURO 2016. Duitsland heeft nog veel werk, Ronaldo redt Portugal

Vrijdagavond zijn er in al in drie poules kwalificatiematchen gespeeld voor het EK Voetbal 2016 in Frankrijk. Wereldkampioen Duitsland won makkelijk met 4-0 van voetbaldwerg Gibraltar met 4-0, maar ook Polen en Schotland pakten drie punten. Zo blijft de strijd om de eerste twee plaatsen nog helemaal open in Groep D. Roemenië is de nieuwe leider in Groep F, na een 2-0-overwinning tegen Armenië. In Groep I wonnen favorieten Portugal en Denemarken hun match. Cristiano Ronaldo - wie anders? - scoorde het enige doelpunt van de match tegen Armenië.

dmm

Bekijk alle opstellingen en doelpuntemakers via deze link.

Groep D : Duitsland wint, maar Schotland en Polen ook

Na een nederlaag in Polen en een gelijkspel tegen Ierland heeft Duitsland terug aangeknoopt met een overwinning. Logisch ook, de wereldkampioen nam het immers in eigen huis op tegen voetbaldwerg Gibraltar. De Mannschaft won uiteindelijk met 4-0, geen monsterscore dus. Gibraltar deed het dus beter dan tegen Ierland en Polen (2x 7-0) en slikte minder Duitse goals dan Brazilië in de halve finale van het WK (7-1). Thomas Müller (2x) en Mario Götze scoorden voor de rust bij de Duitser, Yogan Santos erna.

Duitsland klimt zo van de vierde naar de tweede plaats, maar moet die delen met Schotland en Ierland. Schotland won immers de derby tegen Ierland met 1-0 na een felbevochten wedstrijd in een uitzinnig Celtic Park. Shaun Maloney besliste de wedstrijd in de 75ste minuut met een mooie krul na een schitterend ingestuurde hoekschop. In de blessuretijd troffen de Ieren nog de lat.

Polen is de onbetwiste leider in Groep D. Het won met 0-4 in Georgië, bij wie Genk-speler Okriashvili na de pauze inviel. Alle goals (Glik, Krychowiak, Mila en Milik) vielen in de tweede helft. Polen blijft zo voorlopig ongeslagen.

Uitslagen

Georgië - Polen 0-4

Duitsland - Gibraltar 4-0

Schotland - Ierland 1-0

Stand:

1. Polen 10

2. Duitsland 7

3.Schotland 7

4. Ierland 7

5. Georgië 3

6. Gibraltar 0

Groep F : Roemenië nieuwe leider, situatie uitzichtsloos voor Griekenland

Roemenië heeft de leidersplaats in Groep F afgesnoept van Noord-Ierland. De Roemenen wonnen thuis met 2-0 van de Noord-Ieren. Paul Papp (Steaua Boekarest) trof raak in de 74ste en 78ste minuut. Hongarije haalde het met het kleinste verschil van Finland. Bij de Hongaren stonden twee oude bekenden uit de Jupiler Pro League tussen de lijnen: Daniel Töszer en Roland Juhasz.

De verrassing van de avond kwam uit Piraeus, waar het ooit zo oppermachtige Griekenland waarempel met 0-1 de boot in ging tegen godbetert de Faeröer Eilanden. Voor de kleine eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan waren het de eerste punten in deze kwalificatiecampagne. Zij laten Griekenland eenzaam achter op de laatste plaats.

Uitslagen

Griekenland - Faeroer 0-1

Hongarije - Finland 1-0

Roemenië - Noord-Ierland 2-0

Stand:

1. Roemenië 10

2. Noord-Ierland 9

3. Hongarije 7

4. Finland 4

5. Faerøer 3

6. Griekenland 1

Groep I : Ronaldo zet Portugal op koers

Portugal en Denemarken hebben een goede zaak gedaan met het oog op EK-kwalificatie. Portugal haalde het in eigen huis met het kleinste verschil van Armenië. Uiteraard was het Cristiano Ronaldo die de match besliste. Ronaldo zit nu al aan 23 treffers in Euro-wedstrijden. Dat is er één meer dan Hakan Süker en Jon Dahl Tomasson.

Denemarken boog een scheve situatie nog om in Servië. Zoran Tosic bracht de thuisploeg na 4 minuten op voorsprong, maar in de tweede helft stelden Bendtner (2x) en Kjaer nog orde op zaken. Anderlecht-spits Aleksander Mitrovic viel na 66 minuten in bij Servië.

Uitslagen

Portugal - Armenië 1-0

Servië - Denemarken 1-3

Stand:

1. Denemarken 7 (1 match meer)

2. Portugal 6

3. Albanië 4

4. Servië 1

5. Armenië 1

Schotland scoort dankzij geweldige corner

© Reuters

Schotland heeft de derby tegen Ierland gewonnen. De Schotten haalden het in de EK-kwalificatiematch met 1-0 dankzij een geweldige hoekschop. Shaun Maloney werkte de bal uiteindelijk binnen.

Fan maakt dodelijke val tijdens Schotland-Ierland

© BELGAIMAGE

Een voetbalsupporter is vrijdagavond om het leven gekomen tijdens de EK-kwalificatiematch tussen Schotland en Ierland, zo meldt de BBC op zijn website.

Het slachtoffer, een 22-jarige man, maakte een dodelijke val in de tribunes van Celtic Park, het stadion van Celtic waar het duel plaatsvond. De man, die in een trappenhuis viel, werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar kon enkel zijn overlijden worden vastgesteld.

Volgens een woordvoerder van de ordediensten gaat het om een ongeluk.

Zo’n 55.000 supporters woonden vrijdag de wedstrijd bij, die door Schotland met 1-0 werd gewonnen.