Rijverbod na 240 per uur, maar Italiaan kan gewoon blijven rijden

De Italiaan Rocco D.C. heeft een nieuw triest snelheidsrecord gevestigd op de trajectcontrole op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren. De man scheurde er in april van vorig jaar met zijn Audi A3 voorbij met een gemiddelde snelheid van 240 kilometer per uur. Een dag eerder had hij tijdens de heenrit ook al gemiddeld 212 kilometer per uur gehaald op hetzelfde traject.

bfs

D.C. bleef tijdens zijn proces vrijdag in de politierechtbank in Dendermonde in zijn thuisland en moet zich daar ook niet al te veel zorgen maken. En dat ondanks het feit dat politierechter Peter D‘Hondt hem bij verstek veroordeelde tot een rijverbod van tien jaar én hem lichamelijk en geestelijk ongeschikt verklaarde ooit nog een motorvoertuig te besturen. ‘Een rijverbod dat hier wordt uitgesproken, kan niet worden opgelegd in Italië’, verduidelijkt woordvoerder Tine Hollevoet van de federale politie. ‘Juridisch gezien wordt er gebruikt gemaakt van het principe van de <I>territorialiteit van het verval</I>. Dat betekent dat de uitspraak van de politierechter alleen gevolgen heeft hier in België. De man kan met andere woorden probleemloos verder blijven sturen in zijn thuisland.

Omgekeerd geldt net hetzelfde voor Belgen. Wie veroordeeld wordt tot een rijverbod in Italië, kan ook hier gewoon verder achter het stuur zitten.’