© Jaak Hoeben

© Jaak Hoeben

© Jaak Hoeben

© Jaak Hoeben

NEOS Hamont-Achel organiseert causerie over Graafschap Loon

De Causerie over het Graafschap Loon met daarin verwerkt de specifieke rol van Hamont en Achel was een schot in de roos. Niet minder dan 55 aandachtige toehoorders waren getuige van een aangename en boeiende uiteenzetting door Dr. Jan Vaes.

Jaak Hoeben

Hij vertrok bij de Romeinse Staat van 743 v.C. tot 476 n.C. Een tijd waar alles toehoorde aan het Romeinse Rijk. Van 476 brokkelde het Romeinse Rijk af en werd alles privé, dit was de tijd van burchten en abdijen. In 1031 is er voor het eerst sprake van een graaf van Loon, Giselbert. Hij bezat een burcht in Borgloon en vele domeinen in de omgeving. Hij en zijn opvolgers bouwden met de hulp van hun leenmannen tijdens de volgende eeuwen het graafschap Loon verder uit. Dit omvatte in de 14de eeuw een gebied dat grotendeels overeenkwam met het huidige Belgisch-Limburg, al behoorden ook gebieden op de rechteroever van de Maas en in Waals-Haspengouw eraan toe. Hiermee ontstonden de eerste contouren van het huidige Limburg. De kaart van het graafschap Loon was een wirwar van heerlijkheden en vrijheden. De grafelijke ambities reikten evenwel verder dan het huidige Limburg. Zo wisten de graven van Loon enige tijd het Duitse graafschap Rieneck en het Waalse graafschap Chiny in te palmen. Tevergeefs trachtten ze ook het graafschap Moha en het graafschap Holland aan hun bezittingen toe te voegen.

Na een pauze waarin de aanwezigen konden genieten van een heerlijke kop koffie en een stukje taart belichtte de heer Vaes de specifieke rol en betekenis van Hamont en Achel in het geheel van het Graafschap. Prof. Dr. Jan Vaes publiceert begin 2015 een prachtig boek over het Graafschap Loon met niet minder dan 370 prachtige foto’s. Het boek wordt uitgegeven door het Davidsfonds. Het was een aangename en leerrijke namiddag.

Volgende NEOS-activiteiten:2 december 2014: Lezing door Brigitte Balfoort 'Achter de muren van het Belgisch Koningshuis'6 januari 2015: Nieuwjaarsreceptie


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio