© Raymond Lemmens

De Machtigste Limburger: ‘Het ging om geld, niet om macht’

Het Belang van Limburg zoekt de Machtigste Limburger. De top 100 is onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder samengesteld via een enquête bij 500 prominente Limburgers met macht en invloed. Die 500 mensen komen uit de politiek, het zakenleven, de wetenschappelijke wereld, belangenorganisaties, de ambtenarij, de sport en de culturele wereld. Aftrappen doen we met Jean-Baptiste Claes, oprichter van winkelketen JBC.

RUSM

“Als wielrenner was ik te beperkt om leiding te geven. Ik wist wat ik kon en niet kon en schikte me in mijn rol als knecht. Toen ik na mijn koerscarrière in het zakenleven stapte, werd mijn invloed groter naarmate ik meer mensen tewerkstelde.”

“Macht heeft me nooit geïnteresseerd. Mij ging het hoofdzakelijk om handel drijven en geld verdienen, om een beter leven op te bouwen voor mezelf en mijn familie. Ik heb er altijd op toegekeken dat iedereen graag bij ons werkte. Die bedrijfsfilosofie wordt nog steeds gehanteerd door mijn twee kinderen, die me opvolgden. Het wij-gevoel is bij ons nog steeds heel erg aanwezig.”

“Ik heb me nooit een baas in de strikte zin van het woord gevoeld. Ik probeerde vooral vertrouwen te geven aan mijn mensen. Als je een goede relatie opbouwt met je medewerkers, krijg je veel terug. Ik geloof niet zo in een strikte hiërarchie.”

“De verantwoordelijkheid voor het bedrijf ligt al jaren volledig bij mijn zoon Bart en dochter An. Ikzelf doe nog wat in vastgoed, volg het wielrennen en geniet van het leven.”

U vindt alle informatie over de eerste tien namen op www.hbvl.be/machtigste. In onze weekendkrant leest u de interviews met de nummers 100 tot 91.