© REUTERS

“IS promoot seksuele slavernij en terreur”

Islamitische Staat (IS) promoot geforceerde zwangerschap, verkrachting en seksuele slavernij van tienermeisjes. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Volgens de VN tonen ze ook geamputeerde ledematen in de stad en gebeuren er publieke amputaties voor daden als diefstal of zelfs het roken van sigaretten.

gets

Een panel van onafhankelijke onderzoekers van de VN kwamen tot de conclusie dat IS “actief misbruiken en criminaliteit promoot”. Ze doen dit om hun controle te tonen en hun ideologie te versterken. Die aanpak staat in contrast met de het regime van de Syrische President Bashar al-Assad of andere oppositiegroepen, die de inbreuken tegen de mensenrechten in de doofpot steken. Dat blijkt uit het VN-rapport dat vandaag in Genève werd vrijgegeven.

Het regime van Assad ontkent de verantwoordelijkheid voor de wreedheden die gepleegd worden in de Syrische burgeroorlog. Sinds maart zijn daarin minstens 200.000 mensen omgekomen. Assad rekende op bondgenoot Rusland om een inzet van Frankrijk om de Syrische situatie voor het internationaal strafhof te brengen, tegen te houden. IS “wilt de autoriteit over de gecontroleerde gebieden tonen om hun macht duidelijk te maken en nieuwe leden te ronselen. En individuen, groepen of staten die hun ideologie bestrijden, tegen te houden”, zei het panel in zijn onderzoek.

Hun bevindingen werden gestaafd met video’s en foto’s. Voor het onderzoek werden meer dan 300 interviews afgenomen van mensen die ontsnapt zijn of leven in de door extremisten gecontroleerde gebieden. Het panel wilt de gezagvoerders van de groep voor het internationaal strafhof in Den Haag dagen om ze gerechtelijk te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Promotie via sociale media

De onderzoekers zeggen verder nog dat IS-militanten de vrijheid van meningsuiting onderdrukken en journalisten en activisten die de criminaliteit in kaart willen brengen, vervolgen. Ze gebruiken de sociale media en publicaties om motieven te promoten voor hun terreur, zegt het rapport. Zo schreven ze recent een artikel waarin de IS de slavernij van Yezidi-vrouwen aanmoedigt.

Internationale humanitaire hulp wordt systematisch geblokkeerd om de “afhankelijkheid van de burgers te versterken en er controle over te houden. Ze domineren ieder aspect van hun leven door terreur en indoctrinatie. Ze bevoorraden enkele degenen die ‘gehoorzamen’”.

In het rapport staat een voorbeeld van de vijf maanden lange gevangenhouding van 153 Koerdische jongens tussen 14 en 16 jaar die gedwongen werden beeldmateriaal te bekijken van onthoofdingen en aanvallen. Ze moesten ook de ideologie van de militanten bestuderen. Vrouwen en meisjes vanaf tien jaar moeten volledig gesluierd zijn zodat ze amper kunnen zien of lopen. “Het is bijna onmogelijk om te zien waar je loopt”, verklaarde een vrouw. “Ik ben vaak gevallen en het is moeilijk om te ademen in zoiets. Je loopt gewoon over straat, maar het voelt aan als een gevangeniscel”.