Anthony Vanden Borre© Photo News

Vanden Borre in de basis tegen Wales

Marc Wilmots heeft vrijdagavond in zijn kaarten laten kijken over de opstelling van de Rode Duivels in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales. Anthony Vanden Borre, die kritiek kreeg na IJsland, staat deze zondag gewoon opnieuw in de basis.

Gert Gysen en Maarten Delvaux

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Vertonghen, Alderweireld en Lombaerts waren al zekerheden in de defensie. Enkel achter de naam van Anthony Vanden Borre stond nog een vraagteken. De rechtsachter speelde tegen IJsland een doorsnee wedstrijd en kreeg achteraf de kritiek dat hij te offensief speelde en defensief te veel steekje liet vallen. En dus kreeg Wilmots vrijdagavond de vraag: komt met Laurent Ciman zondag een iets meer defensief denkende rechtsachter aan de aftrap? ‘Ciman is op de rechtsback slechts mijn derde keuze. Meunier komt op de tweede plaats, achter Anthony Vanden Borre. Zo weten jullie meteen ook wie er zondag start’, was de bondscoach duidelijk.

Nog twee vraagtekens

Naast doelman Courtois lijken ook middenvelders Witsel en De Bruyne en flankaanvallers Chadli en Hazard zeker van een basisplaats. Dus blijven er nog twee echte vraagtekens over: speelt Nainggolan of Fellaini op het middenveld en wint Origi, Benteke of Lukaku de strijd om de plaats van diepe spits? Alle Rode Duivels zijn alvast wedstrijdfit. 'Yannick Ferreira Carrasco en Laurent Ciman hebben probleemloos kunnen meetrainen en zijn dus klaar voor zondag. Ik heb een goede training gezien, waarbij we ons ook geconcentreerd hebben op positionering bij stilstaande fases. Voor zondag probeer ik een complementair elftal op de been te brengen en daarbij is lengte zeker ook belangrijk.' Een goed teken voor Fellaini?

Alle ogen zullen zondag ongetwijfeld opnieuw gericht zijn op Eden Hazard, wekelijks uitblinker bij Chelsea, maar bij de Rode Duivels vaak niet beslissend genoeg. 'Ik denk dat iedereen zich te veel focust op Eden. Hij moet doelgerichter worden en werkt daar ook aan. Hij is zeker op de goede weg, elke ploeg wil een speler in de rangen die een bal kan bijhouden. Je mag zijn situatie bij Chelsea echter niet vergelijken met die bij de Rode Duivels', aldus Wilmots. De bondscoach ziet ook Nacer Chadli zich bij Tottenham Hotspur vaak in de kijker spelen in de Premier League. 'Hij speelt met vertrouwen en scoort veel. Nacer staat er altijd.'

‘Wales is flink geëvolueerd’

Marc Wilmots heeft veel respect voor Wales, de tegenstander van zondag. ‘We beginnen aan onze derde finale, een belangrijke wedstrijd. We speelden in de vorige kwalificatiecampagne ook tegen hen (0-2-winst en 1-1), maar ze zijn sindsdien flink geëvolueerd. Ze beschikken over kwaliteit, jeugdigheid en snelheid. Bale, Ramsey en Allen zijn uitstekende spelers. We zullen zondag tot het uiterste moeten gaan om Wales te verslaan. Ik heb hun laatste twee wedstrijden bekeken en ze veranderen telkens vlot hun systeem. Ik weet dus niet wie er zal spelen en hoe hun blok zal staan. Daarom is het belangrijk dat we onze organisatie kunnen behouden en daar hebben we vandaag dan ook op getraind.’

Eden Hazard: ‘Nog niet beslissend genoeg bij Rode Duivels’

© BELGA

Alle ogen zullen zondagavond in het EK-kwalificatieduel tegen groepsleider Wales op de vierde speeldag in groep B opnieuw op Eden Hazard gericht zijn. ‘Ik ben nog niet beslissend genoeg bij de Rode Duivels, ik weet ook niet waarom. Ik heb er al met Marc Wilmots over gepraat en blijf eraan werken’, aldus Hazard na de training van vrijdag.

Courtois: ‘Als ik Cech was, zou ik vertrekken’

© BELGA

Dat Thibaut Courtois sinds dit seizoen de vaste nummer één is van Chelsea, heeft ervoor gezorgd dat The Blues met Petr Cech wel een werelddoelman op de bank hebben zitten. De Rode Duivel zou het wel weten als hij Cech was. ‘Moest ik in zijn schoenen staan, zou ik vertrekken’, vertelde hij aan Sky Sports.

Thibaut Courtois heeft zich bij Sky Sports uitgelaten over het lot van zijn collega en concurrent bij Chelsea, tweede doelman Petr Cech. Die behoorde steevast tot één van de beste keepers in de Premier League en verdedigde al tien jaar het doel van Chelsea, tot zijn plaats werd ingenomen door onze jonge landgenoot. ‘Als doelman wil je spelen. Moest ik in zijn schoenen staan, zou ik vertrekken’, aldus Courtois.

‘Volgens mij is Cech nog steeds een doelman met veel kwaliteiten. Eén van de beste ter wereld, als je het mij vraagt.’ Courtois maakt indruk bij Chelsea na elf wedstrijden zonder nederlaag. Hier en daar heeft men het in Engeland al over een evenaring van het legendarische seizoen van Arsenal in 2003/2004, toen The Gunners geen enkele wedstrijd verloren. ‘We zullen wel zien’, blijft Courtois nuchter. ‘Natuurlijk hopen veel mensen dat we niet geklopt zullen worden, maar het gaat héél moeilijk worden. De Premier League is immers een heel zware competitie.’

Kevin De Bruyne: ‘Nieuwe speelstijl vraagt tijd’

© Photo News

Voor Kevin De Bruyne is zondag in de EK-kwalificatiematch tegen Wales een sleutelrol weggelegd op het middenveld. De uitblinker van de WK-kwalificatiecampagne kreeg afgelopen woendag tegen IJsland rust, maar staat tegen Wales als eerste op het wedstrijdblad van Wilmots. De Bruyne is immers in bloedvorm. Bij Wolfsburg, momenteel tweede in de Duitse Bundesliga, was de Limburgse wittekop in 11 duels al goed voor 4 goals en 9 assists. Graag meer van dat zondag, Kevin!

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

‘Ja het loopt momenteel goed bij Wolfsburg’, trapte De Bruyne een open deur in op de persconferentie. ‘We kenden een moeilijk seizoensbegin omdat we tegen drie lastige tegenstanders speelden. Maar na die aarzelende competitiestart is oktober echt een supermaand geworden, met acht zeges in negen wedstrijden. Dat het goed gaat, is dus wel duidelijk. Ik voel me ook wat sterker in vergelijking met vorig seizoen.‘

Met zijn negen assists is de 23-jarige De Bruyne assistkoning in de Bundesliga. In de Europa League trof hij in vier wedstrijden drie keer raak en deelde hij twee assists uit. ‘Met dat assistsaantal ben ik niet echt bezig, ik probeer gewoon zo veel mogelijk de ploeg te helpen. In het begin van het seizoen en vorig seizoen gaf ik ook zulke passes, maar toen werd er niet uit gescoord.’

Kevin De Bruyne moet zondag voor de openingen zorgen. De generale repetitie tegen IJsland (3-1-winst), met De Bruyne 90 minuten op de bank, verliep niet vlekkenloos. ‘Tegen verdedigende teams is het altijd moeilijker om te spelen. In de loop der jaren zijn we van stijl veranderd en het vraagt nog wat tijd om dat op punt te krijgen. Vaak zijn het details die een wedstrijd al dan niet beslissen. Ik stoor me echter niet aan de kritiek, zolang het maar niet te negatief uitgedrukt wordt. Ik vind het normaal dat er kritiek was, want er waren een aantal punten die niet goed waren. Misschien spelen de Rode Duivels ook wel anders zonder mij. Ik probeer snel en verticaal te spelen en leg risico in mijn spel’, zoekt De Bruyne een verklaring.

Nacer Chadli: ‘Weet niet of ik zondag mag starten’

© BELGA

Nacer Chadli staat dicht bij een basisplaats voor de EK-kwalificatiewedstrijd van zondagavond (18u00) tegen Wales op de vierde speeldag in groep B. Bondscoach Marc Wilmots kiest hoogstwaarschijnlijk voor de winger van Tottenham Hotspur en Eden Hazard op de flanken, in steun van diepe spits Christian Benteke of Divock Origi. ‘Ik weet niet of ik zondag mag starten, er is veel concurrentie’, vertelde Chadli na de training van vrijdag.