Wie is de machtigste Limburger?

Wie zijn de 100 machtigste mannen en vrouwen van Limburg? En wie is de uiteindelijke primus inter pares? Het Belang van Limburg zoekt het uit vanaf morgen, twee weken lang. Op donderdag 27 november weten we of minister Jo Vandeurzen zichzelf opvolgt als machtigste Limburger of dat hij zijn scepter moet doorgeven.

Koen Goris

“Met dit initiatief willen we een blik werpen achter de coulissen van de macht”, zegt hoofdredacteur Ivo Vandekerckhove. “Het gaat hier trouwens om macht in de brede zin van het woord. Welke invloed kunnen mensen hebben op basis van wie ze zijn en wat ze doen? Hoe kunnen zij anderen inspireren en in beweging zetten? En natuurlijk vragen we ons ook af wat macht doet met een mens. Daar gaat het om.”

“Het is voor de tweede keer dat we deze enquête organiseren. Bedoeling is om te analyseren wie er stijgt in rangorde, wie afvalt en welke de nieuwkomers zijn. Op die manier kan het een klein beetje een barometer zijn van wat er leeft in de provincie.”

In 2013 ging uw krant voor het eerst op zoek naar de machtigste man of vrouw van de provincie. Een rondvraag bij vierhonderd Limburgers die op een of andere manier macht en invloed hebben, leverde toen een ranking met 100 namen op. Uiteindelijk bleek Jo Vandeurzen de man aan wie het meeste macht werd toegedicht.

Nieuwe namen

Dit jaar kregen maar liefst 500 prominente Limburgers een stemformulier toegezonden, met daarop hun 500 namen in alfabetische volgorde. De 500 komen uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschappelijke wereld, belangenorganisaties, de ambtenarij, de sport en de culturele wereld. Hen werd gevraagd de volgens hen 10 machtigste Limburgers aan te duiden. Alle ingevulde formulieren werden vervolgens verzameld door gerechtsdeurwaarder Jan Kerkstoel uit Hasselt, de resultaten werden volledig onafhankelijk in een top 100 omgezet.

Vergeleken met vorig jaar telt die top 100 bijna een derde nieuwe namen. Sommigen kunnen hun plaats in de top 100 weliswaar behouden maar moeten flink terrein inleveren, anderen zijn bezig aan een steile opmars. Bepaalde dingen veranderen nooit, andere langzaam: zo ligt het zwaartepunt van de macht vooral in de politiek en het bedrijfsleven (meer dan 60%), en blijft macht vooral mannelijk (85%).

Machtwacht

Is het Limburgse bescheidenheid? Veel machtige mensen willen niet hardop gezegd hebben dat ze macht en invloed hebben. “Daarom hebben we dit jaar De Machtwacht in het leven geroepen, die bestaat uit specialisten van de redactie”, zegt adjunct-hoofdredacteur Indra Dewitte. “Of het nu om politici, sportlui, bedrijfsleiders of BV’s gaat, De Machtwacht zal elke plaats en elke persoon bekijken. Staat hij of zij terecht in de top 100? Waarom? Wordt zijn of haar macht misschien overschat? Of is iemand in werkelijkheid nog veel machtiger dan de ranking doet vermoeden? Op die manier zullen we de nodige kritische kanttekeningen plaatsen.”

Wie uiteindelijk aan de haal gaat met de titel van machtigste Limburger, is ook voor de redactie nog geheim. Op donderdag 27 november zal deurwaarder Kerkstoel in aanwezigheid van alle prominenten de top drie live onthullen tijdens Het Gala van de Machtigste Limburger op de C-mine in Genk.

Zaterdag begint het aftellen.