Politie rolt ‘zienerskabinet’ op in Sint-Jans-Molenbeek

‘Waarzegger’ maakt goedgelovige klanten 50.000 euro armer

De lokale politie van de zone Brussel West heeft een tiental dagen geleden in Sint-Jans-Molenbeek een ‘zienerskabinet’ opgerold in een drogisterij. De uitbater profiteerde niet alleen van de goedgelovigheid van zijn klanten om hen wijs te maken dat hij hun toekomst kon voorspellen, hij deed dat ook nog eens in onhygiënische en ronduit gevaarlijke omstandigheden.

jns

De politie was het onderzoek naar de drogisterij gestart op vraag van de socio-economische cel van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het vermoeden bestond dat de uitbater de goedgelovigheid van zijn klanten uitbuitte. Door lood te smelten boven een heet vuur en dat vervolgens in water uit te gieten, zou hij een antwoord kunnen geven op de vragen die de klanten hem stelden in verband met liefdesperikelen, schoolresultaten, enzovoort.

Toen de politie het pand binnenviel, troffen de agenten ongeveer 1 ton lood aan, in 200 rollen van elk ongeveer 16 kilo. De verdachte verkocht het metaal aan zijn klanten aan 3,75 euro per stuk van 10 op 15 centimeter. Dat zou hem zo’n 50.000 euro opgeleverd hebben. De ziener smolt het lood bovendien in onaangepaste omstandigheden, waardoor schadelijke stoffen vrijkwamen.

In de handelszaak bleken ook gedroogde dieren zoals vogels en egels te liggen. Die werden gebruikt bij de zogenaamde rituelen. De uitbater bracht ook schoonheidsmiddelen aan de man die in België verboden zijn. In de winkel lagen ook verpakkingen met mineralen en kruiden waarvan de herkomst niet nagegaan kon worden, een baseballknuppel en een telescopische matrak. Een boekhouding bleek dan weer zo goed als onbestaande en met de algemene hygiëne en de stedenbouwkundige wetgeving nam de man het ook al niet te nauw.