© REUTERS

Onderzoek naar paardenvleesschandaal na bijna twee jaar eindelijk afgerond

Het onderzoek naar het paardenvleesschandaal, waarbij een Frans bedrijf paardenvlees in zijn lasagne mengde zonder dit te vermelden, is afgerond. Vier personen worden gedagvaard, zo is vrijdag vernomen uit gerechtelijke bron.

kidr

Het gaat om twee oud-verantwoordelijken van het bewuste bedrijf Spanghero met zetel in het zuiden van Frankrijk: Jacques Poujol en Patrice Monguillon. Zij worden beschuldigd van oplichting en bendevorming, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Ook twee Nederlanders worden geviseerd. Het gaat om Jan Fasen, een vleeshandelaar van het bedrijf Draap Trading met zetel op Cyprus, en om vleeshandelaar Hendricus Windmeijer. De onderzoeksrechters verdenken er die laatste van vlees van Jan Fasen te hebben doorverkocht aan Spanghero. Het parket moet nu nog zijn vordering opstellen, vooraleer beslist wordt over een eventuele doorverwijzing naar correctionele.

Het paardenvleesschandaal brak begin vorig jaar uit en zorgde in heel Europa voor verontwaardiging. Het paardenvlees kwam voornamelijk uit Oost-Europa en werd als rundvlees doorverkocht: 50.000 ton in totaal. In dertien landen werden zowat 4,5 miljoen bereidingen uit de handel gehaald.