Steven Martens© Photo News

Ook Belgische Voetbalbond wil volledig rapport over WK 2018 inkijken

Ook de Belgische Voetbalbond heeft vrijdagavond gereageerd op de samenvatting van het rapport van de Ethische Commissie van de FIFA over de aanduiding van de gastlanden voor het WK 2018 en 2022, dat gisteren werd gepubliceerd. De KBVB eist samen met de Nederlandse voetbalbond om het volledige rapport te kunnen inzien. ‘Aangezien België en Nederland kandidaat waren om samen het WK 2018 te organiseren, is het logisch dat onze beide Bonden ter zake een totale transparantie wensen’, verduidelijkte CEO Steven Martens.

dmm

De wereldvoetbalbond FIFA gaat door een nieuwe crisis nadat de publicatie van een ethisch rapport over de WK’s in Rusland en Qatar ernstig uit de hand liep. Gisterenochtend pleitte het rapport Rusland en Qatar nog vrij, ’s middags haalde de man die het onderzoek twee jaar lang leidde de conclusies compleet onderuit.

Michael García, die naam maakte als openbaar aanklager in New York, sabelde de samenvatting en de conclusies van zijn eigen onderzoek genadeloos neer. Hij zei dat er ‘verschillende onvolledige en verkeerde voorstellingen van de feiten’ in het rapport stonden. En hij kondigde ook aan tegen de conclusies van Eckert, die de samenvatting publiceerde, in beroep te willen gaan. Daarop kreeg de FIFA donderdagmiddag al de wind van voren van de Engelse en de Nederlandse voetbalbond, die een inzage in het volledige rapport eisten (lees meer ). Ook de Belgische Voetbalbond sluit zich nu bij deze eis aan.

Vrijdagmiddag geraakte ook bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst FBI de praktijken van de FIFA al een tijdje onderzoekt. De FBI dreigde in één adem ook met sancties (lees meer ).

Alleen België en Nederland zijn totaal onverdacht

Opvallende conclusie na de lezing van het FIFA-rapport: de kandidaturen van België en Nederland zijn de enige die geen enkele zweem van verdenking over zich heen hebben. ‘De onderzoekskamer van de ethische commissie vond geen enkel element over de Belgisch-Nederlandse kandidatuur’, staat in het rapport. En ook: ‘De Belgen en Nederlanders verleenden volledige en waardevolle medewerking met het verstrekken van getuigenissen en informatie.

‘Ik ben niet verwonderd, want ethisch handelen was een van de uitgangspunten van onze kandidatuur’, zegt Gilbert Timmermans, die namens de Belgische bond het dossier opvolgde vandaag in Het Nieuwsblad. ‘Wij hebben drie maanden geïnvesteerd in het archiveren van alle belangrijke documenten en correspondenties zoals de FIFA had gevraagd. We konden de onderzoekers met een gerust hart te woord staan.’

Doet het dan geen extra pijn te moeten vaststellen dat kandidaten met heel wat minder zin voor ethiek het hebben gehaald? ‘Dat is jammer voor ons, maar wat kan je er aan doen? Dat er dingen gebeurd zijn die niet kunnen, voel je met een natte vinger aan. Maar er zijn helaas geen bewijzen. Dan houdt de zaak ook op.’

FBI dreigt met straffen voor FIFA

© AFP

Al was de wereldvoetbalbond FIFA dan zo vrij zichzelf niét corrupt te verklaren, toch zijn er nog genoeg mensen in de wereld die van het tegendeel overtuigd zijn. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI kondigde aan dat het de praktijken van de FIFA al een tijdje onderzoekt en dreigt in één adem ook met sancties. Dat weet CNN.

Nadat de Britse krant The Sunday Times onthulde dat Qatar het WK 2022 gekocht had, kondigde de wereldvoetbalbond aan een onderzoek in te stellen naar zichzelf. Donderdag maakte de FIFA de resultaten bekend: volgens het rapport was er geen sprake van corruptie en gebeurde de toewijzing van het WK op een correcte manier. Een statement die op veel ongeloof stootte in de hele wereld, zeker al omdat enkele uren later hoofdonderzoeker Michael Garcia, die het rapport had samengesteld, aankondigde in beroep te gaan tegen de conclusies van de FIFA uit zijn rapport.

Koren op de molen van de FBI, dat al drie jaar onderzoek voert naar de wereldvoetbalbond. Waarschijnlijk zullen zij daarvoor beroep doen op de bevindingen van Garcia, al werd zijn rapport niet vrijgegeven door de FIFA. De FBI zegt dat er mogelijk sancties in de lucht hangen voor enkele topmannen van de FIFA.