© Shutterstock

‘Kinderen positief opvoeden werkt niet’

Schotse wetenschappers aan de universiteit van Glasglow zeggen dat Triple P, een programma ouders helpt om hun kinderen op een positieve manier op te voeden, niet werkt. Meer nog: ze raden de regering aan om er niet meer in te investeren. Maar bij ons gelooft Kind & Gezin er wel nog in. Dat schrijft De Morgen.

vwh

Landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Zweden en België staan achter het Positive Parenting Program dat wordt afgekort als Triple P. Dat betekent dat ze ook geld investeren in deze opvoedingsmethode. Maar in Schotland zijn ze niet overtuigd van de efficiëntie van het programma. Integendeel: de universiteit van Glasglow raadt de regering aan om er net niet meer in te investeren.

In Schotland worden sinds 2009 kostenloze Triple P-prorgamma’s aangeboden. Een team wetenschappers, onder leiding van professor Philip Wilson, observeerde de uitvoering van het programma en vijfduizend 5-jarige kinderen die er deel van uitmaakten. En wat blijkt? Triple P

verbeterde het sociaal en emotioneel functioneren van de kinderen niet. Verder ontdekten ze dat uit dat meer dan de helft van de mensen die Triple P uitproberen, het programma niet voltooien. ‘Dit wijst op een gebrek aan effectiviteit’, zeggen de wetenschappers.

Het Belgische Kind & Gezin wil wel nog verder met Triple P. ‘Een ultieme methode bestaat niet, maar onze medewerkers zitten met de neuzen in dezelfde richting. De mensen die hun hulp vragen, voelen zich ook echt geholpen’, zegt woordvoerder Frank van Swalm. Hij voegt eraan toe dat Antwerpen jaarlijks 70.000 euro investeert in opleidingen en materiaal en dat het de ambitie is om de methode in heel Vlaanderen te optimaliseren.

Professor Stefan Ramaekers en Pholippe Noens, verbonden aan de universiteit van Leuven, begrijpen de tackle van de Schotten. ‘Als overheid kan je niet voor één programma kiezen. Opvoeden is meer dan een verzameling van regels. Dat dreigen we op termijn te vergeten’, zeggen ze.

Niet te missen