© AFP

FBI dreigt met straffen voor FIFA

Al was de wereldvoetbalbond FIFA dan zo vrij zichzelf niét corrupt te verklaren, toch zijn er nog genoeg mensen in de wereld die van het tegendeel overtuigd zijn. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI kondigde aan dat het de praktijken van de FIFA al een tijdje onderzoekt en dreigt in één adem ook met sancties. Dat weet CNN.

wic

Nadat de Britse krant The Sunday Times onthulde dat Qatar het WK 2022 gekocht had, kondigde de wereldvoetbalbond aan een onderzoek in te stellen naar zichzelf. Donderdag maakte de FIFA de resultaten bekend: volgens het rapport was er geen sprake van corruptie en gebeurde de toewijzing van het WK op een correcte manier. Een statement die op veel ongeloof stootte in de hele wereld, zeker al omdat enkele uren later hoofdonderzoeker Michael Garcia, die het rapport had samengesteld, aankondigde in beroep te gaan tegen de conclusies van de FIFA uit zijn rapport.

Koren op de molen van de FBI, dat al drie jaar onderzoek voert naar de wereldvoetbalbond. Waarschijnlijk zullen zij daarvoor beroep doen op de bevindingen van Garcia, al werd zijn rapport niet vrijgegeven door de FIFA. De FBI zegt dat er mogelijk sancties in de lucht hangen voor enkele topmannen van de FIFA.