© EPA

Moskou: ‘OVSE-waarnemers steunen Oekraïne’

Rusland heeft de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne ervan beschuldigd de autoriteiten in Kiev te steunen in het conflict met de separatisten. Intussen weigert de Oekraïense interim-regering nieuw vredesoverleg.

rdc

Moskou is ‘bezorgd over de manier van werken de laatste tijd door de speciale observatiemissie van de OVSE in Oekraïne’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een persbericht. ‘Men heeft de indruk dat alle inspanningen enkel erop gericht zijn hulp en steun bij te dragen aan één enkele partij in het conflict, de officiële autoriteiten in Kiev.’

Intussen weigert de Oekraïense interim-regering nieuw vredesoverleg met de etnisch-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst vrijdag meegedeeld. ‘Er komt geen Minsk-2, want de akkoorden van Minsk-1 zijn nog steeds niet uitgevoerd’, zei veiligheidsadviseur Markijan Loebkivsky. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk tekenden beide partijen begin september een akkoord tot staakt-het-vuren, dat sindsdien zowel door Kiev als door de ‘rebellen’ met de regelmaat van een klok wordt overtreden.

Vrijdag nog kwam een vijfjarig meisje om in Loehansk, in het rebellengebied, door mortiervuur. Volgens Kiev was het vuur afkomstig van rebellen, die - steeds volgens Kiev - bewust de eigen, Russischtalige burgers viseren.