© Shutterstock

Time wil het woord ‘feminist’ schrappen

Het Amerikaanse tijdschrift Time wil het woord ‘feminist’ laten schrappen uit de taal. De reden? Het zou te gratuit worden gebruikt en te weinig betekenis hebben. Velen zijn niet te spreken over het idee.

vwh

Elk jaar vraagt Time Magazine aan lezers welke woorden volgens hen niet meer hoeft te bestaan. Deze ‘word banishment poll’ is ludiek bedoeld, maar dit jaar doet de woordenlijst veel stof opwaaien. Een van de woorden is namelijk feminist. Dat zou volgens 46 procent van de respondenten uit de taal mogen geschrapt worden wegens ‘te veel gebruikt’ en ‘ te weinig betekenis’.

Hierdoor schopt het weekblad tegen de schenen van critici. ‘Zijn ze daar gek geworden?’, vroeg een journalist van ‘The Washington Post’ zich af. Planned Parenthood laat dan weer via Twitter weten dat dit not done is. ‘Time denkt dat het woord ‘feminisme’ verboden moet worden? Wij denken aanvallen op feminisme verboden zouden moeten zijn #justsayin’, schrijft de gezondheidsorganisatie.

Het tijdschrift dat veel kritiek krijgt keert zich echter niet radicaal tegen het woord. ‘De reden om je aan het woord te ergeren is niet omdat je tegen feminisme bent, wel omdat veel beroemdheden zich de laatste tijd genoodzaakt voelen om zich met de term te associëren of er net heel duidelijk afstand van te nemen. Denk maar aan Emma Watson, Beyoncé, Salma Hayek,... Laat ons teruggaan naar de essentie in plaats van dit label rond te strooien als confetti’, staat er te lezen.

Cultuurmagazine Salon begrijpt het en schrijft dat het woord ‘feminist’ een cruciale indicator is om aan te tonen dat iemand gelooft in gelijkheid. ‘Het is een band met een grotere, waardevolle beweging die we nog steeds heel erg nodig hebben. Dat geeft Time zelfs toe.’

Ondanks de kritiek kan je op de website van het blad nog steeds op het woord stemmen. Enkele andere opties zijn: bossy, bae, om nom nom nom en basic.

Niet te missen