© AFP

Rusland stelt Frankrijk ultimatum over oorlogsbodem

Frankrijk heeft tot eind november om een eerste Mistral-oorlogsbodem aan Rusland te leveren of zal anders een 'ernstige financiële vordering' tegemoet zien. Dat verklaarde vrijdag het Russische persagentschap Ria Novosti, op gezag van een hooggeplaatste bron in Moskou.

'We bereiden verschillende scenario’s voor. We zullen wachten tot het einde van de maand (het verstrijken van het akkoord rond de Mistral, red) en daarna zullen we ernstige financiële vorderingen voorleggen', verklaarde de anonieme bron. Experts analyseren het mogelijke bedrag dat geëist zal worden als het contract niet wordt nageleefd. 'Die som zal niet geheimgehouden worden.'

Frankrijk en Rusland tekenden in juni 2011 een akkoord voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse. Die overeenkomst had een waarde van meer dan een miljard euro. Parijs schortte de levering van het eerste schip evenwel op en linkte het aan een politieke regeling van de crisis in Oekraïne.

Eind oktober zei Moskou evenwel op 14 november het eerste van die vaartuigen, de Vladivostok, te zullen ontvangen. De constructeur en de Franse regering verwezen die aankondiging meteen naar de prullenbak.

Woensdag nog deelde de Franse minister van Defensie mee dat 'geen enkele leveringsdatum' van een Mistral-schip aan Rusland 'momenteel bepaald kan worden'. Het onderwerp zal zonder twijfel aangesneden worden bij de ontmoeting tussen de Franse president François Hollande en de Russische Vladimir Poetin, tijdens de G20-top zaterdag en zondag in het Australische Brisbane.