© BELGA

Bart Swings tiende op 5 km in Japan

Bart Swings is vrijdag als tiende geëindigd op de 5 km tijdens de eerste wereldbekermanche snelschaatsen in het Japanse Obihiro.

De 23-jarige Leuvenaar klokte af na 6:30.65. Daarmee was hij tien seconden trager dan de Nederlandse winnaar Sven Kramer. De wereldkampioen en olympisch kampioen tekende met 6:20.90 voor een nieuw baanrecord. Ook de verrassende Rus Aleksandr Roemjantsev (tweede in 6:23.56) en Kramers landgenoot Wouter olde Heuvel (derde in 6:24.03) waren ruimschoots sneller dan Swings.

Jelena Peeters, de snelste Belgische vrouw op het ijs, werd in haar eerste internationale wedstrijd van het seizoen in 4:16.80 zevende in de B-groep op de 3 km.

Swings verloor zijn rit tegen de Nederlander Koen Verweij, de wereldkampioen allround. De nederlaag kreeg gestalte in de slotfase toen hij de rondetijden ernstig liet oplopen. Tot de 3.000-meterpassage (3:52.45) leek Swings op een zege af te stevenen, maar het ergerde hem zichtbaar dat hij er niet in slaagde Verweij van zich af te schudden. Daarvoor had Swings de ronden in iets meer dan dertig seconden afgelegd. Daartoe bleek Verweij aan het einde van zijn race ook in staat. Swings eindigde met een ovaal in 32.1.

Rutger Tijssen, de nieuwe trainer-coach van Swings, had vooraf gezegd nog geen topvorm van zijn pupil te verwachten. Dat zou onder meer een gevolg zijn van het feit dat het team van Stressless pas enkele dagen voor de seizoenouverture in Japan arriveerde. Tijssen denkt dat volgende week in Seoel betere prestaties mogelijk zijn.

Peeters bleef zwaar onder de verwachtingen. Op papier was de Canadese Ivanie Blondin een perfecte tegenstander, die dit seizoen al een persoonlijk record van 4:04.99 noteerde. Dat is zo ongeveer gelijk aan Peeters beste tijd (4:04.00). De rijdster uit Wuustwezel bleek echter geen partij voor Blondin, die in 4:08.23 won. Mogelijk ondervindt Peeters nog last van een lichte knieblessure die haar de voorbije weken parten speelde.