© BDW

‘Bisdom Brugge speelt pioniersrol, De Kesel betaalt leergeld’

Het bisdom Brugge speelt een pioniersrol in de strijd tegen seksueel misbruik. Dat zegt Rik Devillé, gewezen priester en oprichter van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. 'Bisschop Jozef De Kesel betaalt leergeld, maar in tegenstelling tot de vroegere bisschop van Brugge neemt hij de slachtoffers wel serieus', klinkt het vrijdag.

Volgens Devillé komen de laatste tijd veel zaken aan het licht, net door de richtlijnen die ze zelf hebben uitgezet. 'Brugge is lang niet de slechtste, maar ze betalen leergeld. Als de bisschoppen hun eigen richtlijnen inzake opvolging van seksueel misbruik in de kerk toepassen, kunnen zij niet anders dan beslissingen nemen zoals De Kesel die neemt.’

Devillé maakt zich echter meer zorgen om de bisdommen waar niets wordt onthuld. 'Ik sluit niet uit dat in andere bisdommen ook dingen aan het licht zullen komen. In Brugge is men al echt bezig. De Kesel luistert naar alle spelers terwijl in andere bisdommen er nog geen gesprek is', aldus Devillé.

De gewezen priester vindt ook dat het parket een tandje mag bijsteken. 'Ik ben die korte zinnen en reacties van het parket beu. Alsof ze zichzelf willen indekken. Denk maar aan het recente geval, over de priester in Brazilië. Het parket van Brugge had de man in ons land moeten houden. Dat is niet de taak van de bisschop', besluit hij.