© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

© Paul Buekers

Neos bezoekt museum Slag der Zilveren Helmen

De Slag der Zilveren Helmen in Halen vond plaats op 12 augustus 1914. Ter herdenking van 100 jaar Groote oorlog brachten 34 Neos-leden, als eerbetoon aan deze gebeurtenis, een bezoek aan het museum en nadien aan het slagveld.

Paul Buekers

Het museum houdt de herinnering aan deze slag levend. Op een indrukwekkende maquette van 30 m² kan je het verloop van de strijd volgen. Je ontdekt er ook een unieke verzameling van authentieke stukken zoals uniformen, schilderijen van frontschilder James Thiriar, het dagboek van Arthur Brühe, getuigenissen... en natuurlijk de bekende 'Zilveren Helmen'. Het bezoek aan het museum werd afgesloten met een degustatie van het streekdrankje het Halens Helmke.

Nadien verplaatste de groep zich naar de historische hoeve De IJzerwinning. Op een steenworp hier vandaan bevindt zich het gedenkteken van het Duits kerkhof van 1914. Tot slot bezochten we het gedenkteken van de 'Zwarte Duivels', zijnde het monument voor de karabiniers-wielrijders. Het bevindt zich bovenaan de zuidelijke berm van de Betserbaan, een diepe noord-zuid lopende holle weg die een belangrijke rol speelde in het verloop van de strijd. Na nog genoten te hebben van een lekkere tas koffie keerde nadien iedereen vredig terug naar huis. De uitleg van de familie Stroobants van het museum over deze feiten zal nog lang in de herinnering van de Neos-leden blijven leven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio