© JEFFREY GAENS

Bevers verbannen naar Scherpenheuvel

Twee Limburgse bevers zijn ‘verbannen’ naar Scherpenheuvel. De waterdiertjes waren thuis in de oude kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart in Neeroeteren. Maar omdat ze daar een dijkbreuk dreigden te veroorzaken, werden ze gevangen en elders uitgezet.

PPN

Eerst in Dilsen-Stokkem, nadien in Lanaken maar het duurde nooit lang voor ze weer aan het oud kanaal zaten. En dus kwam het tot een gedwongen verhuizing naar het Demerbekken, dat staat namelijk niet in verbinding met het Maasbekken. “De maatregel lijkt te werken”, zegt beverspecialist Kristijn Swinnen van Universiteit Antwerpen.

Lange tijd verbleven er vijf tot zes bevers in het oud kanaal. “Het ging om een koppel met jongen. De oevers zijn er echter niet erg breed en dat kon een dijkbreuk veroorzaken. Met de lager gelegen woonwijken kan dat gevaarlijk zijn. Omdat ze voor problemen konden zorgen, schakelde het Agentschap Natuur en Bos (ANB) rattenvangers in”, vertelt beverspecialist Kristijn Swinnen, die aan de Universiteit van Antwerpen een doctoraatstudie naar de dieren voert.

Lees vandaag meer over de problematiek rond de waterdieren in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio