© HBvL

Stabiliteit

Ons leger is in opperste staat van paraatheid. Niet om een militaire escalatie in de Krim, Centraal-Afrika of het Midden-Oosten te helpen afwenden, wel om zijn eigen implosie te voorkomen. Defensie staat immers voor een nieuwe, zoveelste besparingsronde. Tegen 2019 moet 1,6 miljard euro worden bespaard.

YL

In een open brief schiet gewezen stafchef Charles-Henri Delcour met scherp op de regeringspartijen. De generaal op rust spreekt over een “uitdovingspolitiek” in een land dat nu al “de zwartrijder op de NAVO-trein” is. Volgens Delcour heeft ons leger sinds 2000 systematisch moeten besparen waardoor het op zijn tandvlees zit. Defensiespecialisten voorspellen dat deze nieuwste besparingsronde het aantal manschappen zal terugdringen van 32.000 naar goed 20.000. Minder volk betekent ook dat er kazernes zullen sluiten. In een provincie met een mijn- en Fordtrauma, wordt het uitkijken naar wat de grootste werkgever daar van plan is met basissen als die in Kleine-Brogel, Leopoldsburg en Saffraanberg.

Met belangstelling uitkijken is in deze allerminst een overdrijving. De oorzaak is de grote discrepantie tussen de ambities voor Defensie in het nieuwe regeerakkoord en de budgetten die daarvoor worden vrijgemaakt. Het regeerakkoord stelt zwart op wit dat “een belangrijk luik investeringen nodig is om internationaal relevant te blijven en om een aantrekkelijke werkgever te blijven.” Voorts klinkt het dat “de enveloppebegroting zal worden behouden” en dat de regering “op het niveau van investeringen een militaire programmawet in werking stelt, lopende over 10 jaar.” Deze mooie woorden staan in schril contrast met de 1,55 miljard euro aan nieuwe besparingen. En dan hebben we het niet eens over de geplande aankoop van nieuwe gevechts- en transportvliegtuigen, jeeps en ander militair materieel.

De regering blaast koud en warm tegelijk. Ofwel blijven we investeren in een modern, slagkrachtig leger zodat we een volwaardige, solidaire NAVO-partner blijven. In dat geval dringen internationale samenwerking, aankopen en specialisaties zich op - zou een afgeslankt, goed uitgerust leger niet veel efficiënter zijn? Ofwel bouwen we ons leger verder af, zeggen we de NAVO vaarwel en tellen we internationaal niet meer mee. We verwachten dat Defensieminister Steven Vandeput in zijn beleidsnota en langetermijnplan klare taal spreekt en verstandige keuzes maakt. Defensie verdient stabiliteit, zowel in termen van structuren als van budgetten. Dat was 100 jaar geleden zo. En dat is vandaag zo. Als Limburger beseft Steven Vandeput dat meer dan wie ook. Tot het tegendeel is bewezen, gaan we daarvan uit. Wait and see, maar niet te lang alstublieft.