© BELGA

Brugse bisschop reageert voor het eerst op misbruikschandaal

Bisschop van Brugge Jozef De Kesel heeft voor het eerst gereageerd op de jongste schandalenzaken in zijn bisdom. Dat deed hij donderdagavond voor de camera’s van Focus-WTV. De Kesel blijft erbij dat hij in het recente geval van de priester uit Hooglede juist heeft gehandeld. ”Ik heb mijn plicht als burger gedaan”, klinkt het.

kidr

“Ik heb meteen gehandeld nadat de klacht binnenkwam bij het Opvangpunt”, aldus De Kesel. “Ik heb de procureur en het gerecht verwittigd en het onderzoek niet doorkruist. Ook het gerecht heeft niet meteen ingegrepen. Er zijn me zaken bekend waarbij een priester meteen gearresteerd werd of in voorhechtenis werd genomen. Dat is hier niet gebeurd.”

Er werden volgens de bisschop ook geen beperkende maatregelen gevraagd. “Wat moet ik doen? Het is eigenaardig dat men van mij vroeg dat ik van meet af aan een definitieve schorsing zou opleggen, wat een grote sanctie is voor feiten waarvan ik aan het gerecht vroeg dat ze goed naar voor zouden gebracht worden.”

De bisschop gelooft ook dat de betrokken priester zich de jongste maanden aan de richtlijnen heeft gehouden en geen nauw contact meer heeft gehad met jongeren. Hij vertelt dat het geval in Middelkerke, dat eind oktober voor een hetze zorgde, hem ertoe heeft aangezet om maatregelen te nemen. “Ik vertrouw het gerecht, maar het leek me beter om in de gegeven omstandigheden de priester preventief te schorsen”, aldus De Kesel. Over die zaak in Middelkerke gaf De Kesel nog dit mee: “Het is de publieke opinie die me heeft doen inzien dat ik dat onvoldoende heb ingeschat.”