© EPA

IMF overweegt kwijtschelding schulden ebola-landen

Het Internationaal Monetair Fonds zal het op de eerstkomende G20-bijeenkomst hebben over het voorstel om de schulden van Guinea, Liberië en Sierra Leone kwijt te schelden.

rdc

In Australië komt deze week nog de ‘Groep van 20’ samen om verdere steun te bespreken voor de landen die het ergst door ebola getroffen zijn. Dat verklaarde IMF-woordvoerder Bill Murray donderdag. Op tafel ligt het voorstel om de schuld van Guinea, Liberië en Sierra Leone op te heffen.

Amerika, de grootste IMF-sponsor, kwam als eerste op de proppen met het idee om zo’n 100 miljoen dollar die de drie landen aan schulden hebben bij het IMF zo te laten, om de economie van de streek opnieuw op de rails te krijgen en de overheden meer middelen te geven om ebola te bestrijden. De IMF-woordvoerder wou evenwel geen specifiek bedrag kwijt.

In september keurde het IMF al 130 miljoen dollar aan steun goed voor de drie landen om de impact van de ebola-epidemie te helpen incasseren. Het virus heeft intussen al 14.098 mensen besmet, van wie de meesten in deze West-Afrikaanse landen wonen. Volgens de WHO zijn al zeker 5.160 mensen door ebola gestorven.