© Photo News

Wilmots over uithaal Courtois: ‘Hij had gelijk’

Bondscoach Marc Wilmots kwam na de training van donderdag terug op de uitspraken van Thibaut Courtois. Die was na de match tegen IJsland (3-1 winst) woest over het weggegeven aantal kansen en zei dat ‘wie geen zin heeft om te lopen, maar vervangen moet worden.’ De doelman van de Rode Duivels wenst zijn uitspraken nu te nuanceren, maar Wilmots geeft hem gelijk.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Bondscoach Marc Wilmots heeft na de training van donderdag teruggeblikt op de met 3-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen IJsland. Na de wedstrijd ontstond er wat commotie, omdat doelman Thibaut Courtois het niet pikte dat er achterin te veel ruimte werd weggegeven. ‘We hebben fouten gemaakt, maar we mogen ons niet enkel focussen op het negatieve. We dwongen twaalf kansen af en hadden zeventig procent balbezit’, aldus Wilmots.

‘Het ging over een interview dat vlak na de wedstrijd werd afgenomen en dat is nooit goed, want dan zitten mijn spelers nog vol adrenaline. Het is beter dat je alles eerst wat laat bezinken, anders praten de emoties.’ Inhoudelijk geeft de bondscoach zijn doelman - anders de rust zelve - echter geen ongelijk. ‘Wat Thibaut gezien heeft, dat heb ik ook gezien. Vooral in het slot dachten er te veel spelers aan aanvallen, in plaats van verdedigen, waardoor we te veel ruimte weggaven. Dat was niet enkel de schuld van Nicolas Lombaerts en Toby Alderweireld, maar van de hele ploeg. Verdedigen en aanvallen doe je samen. Thibaut is echter een perfectionist en niet alles verloopt altijd naar wens. Maar het ging om een oefenwedstrijd, ik ben er zeker van dat mijn spelers in een cruciaal duel na 75 minuten nooit de concentratie zullen verliezen. Het gaat dus om veel gebabbel voor niets. Daarnaast hebben we ook maar twee dagen voorbereiding gehad en dat is weinig voor zo’n wedstrijd.’

Courtois: ‘Sommige woorden zijn anders neergeschreven’

Thibaut Courtois zelf wenste een deel van zijn uitspraken te nuanceren die hij woensdag deed na de met 3-1 gewonnen oefeninterland tegen IJsland. De doelman pikte het niet dat er achterin te veel ruimte werd weggegeven. ‘Sommige woorden zijn anders neergeschreven dan ik ze gezegd heb’, vertelde de Chelsea-goalie na de training van donderdag in Neerpede.

Courtois steekt echter ook de hand in eigen boezem. ‘Ik had niet zo snel mogen reageren, want ik zat nog vol adrenaline na de wedstrijd. Ik had die zaken beter intern gezegd. Als doelman pak je echter niet graag tegendoelpunten. Het doel is als een huis dat je wil beschermen, ook in oefenwedstrijden. Ik begrijp dat zulke wedstrijden dienen om zaken uit te proberen, maar daardoor gaven we ook te veel ruimte weg. Het laatste kwartier was niet goed en bepaalde taken werden niet uitgevoerd. Ik viseerde niet bepaalde spelers, want het lag aan de hele ploeg. Verdedigen doe je immers samen. Die defensieve fouten moeten eruit. Vrijdag bekijken we de beelden, we beseffen dat het zondag tegen Wales beter moet’, aldus Courtois.

‘Er waren ook heel wat positieve zaken. We creëerden heel wat kansen en scoorden fraaie doelpunten. De communicatie achterin met Lombaerts en Alderweireld verliep vlot. Ze hadden een lastige avond, want IJsland kwam er aanvallend enkele keren goed uit. Door het afhaken van Daniel Van Buyten en de afwezigheid van Vincent Kompany speel ik met een nieuw verdedigingsduo voor mij en dan is het altijd wat aanpassen. We moeten elkaar in een nieuwe verdediging nog wat vinden. Zondag tegen Wales moeten we opletten. Bale is waanzinnig snel en dan moet er sowieso altijd één flankverdediger achterin blijven.’

Courtois haalt uit: ‘Zo krijgen we zondag een pak slaag’

© BELGA

Thibaut Courtois was met enkele cruciale reddingen erg belangrijk voor de Rode Duivels in de oefeninterland tegen IJsland (3-1). Toch was de doelman niet tevreden.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

‘Ik kreeg meer werk op te knappen dan verwacht, hier mogen we niet tevreden mee zijn’, zei een opvallend scherpe Courtois na de match. ‘Ze kregen gewoon te veel ruimte omdat een aantal jongens hun verdedigende taken niet uitvoerde. Als je geen zin hebt om te lopen, moet je maar gewisseld worden. Als we zondag zo spelen tegen Wales, krijgen we een pak slaag: daar lopen met Bale en Ramsey genoeg toppers rond. En ik heb het niet alleen over de verdedigers. Ik heb het meteen ook aangehaald bij de bondscoach. Ik heb mijn gedacht gezegd wie wat fout deed en het is nu aan de trainer. Het was geen ruzie, ik heb enkel mijn mening gegeven.’

Wilmots: ‘Witsel terug op de zes’

Bondscoach Marc Wilmots begreep de kritiek van zijn doelman: ‘We zijn het niet meer gewoon om zoveel kansen tegen te krijgen en mogen dat niet accepteren’, aldus Wilmots. ‘Dit moeten we samen bespreken. Ik heb ook bepaalde zaken gezien maar dat moeten we aanpakken met de video-analyse en bespreken met de verdediging. Eén ding is alvast zeker: Axel Witsel schuift terug een rij naar achteren en speelt tegen Wales weer op de zes. Ik heb hem daar nodig voor het evenwicht.’

Tien spelers en drie doelmannen op trainingsveld Rode Duivels

© Twitter

© Photo News

De dag na de 3-1-zege tegen IJsland hielden de Rode Duivels en ontspannen training in Neerpede. Tien veldspelers en drie doelmannen kwamen naar buiten, de rest bleef binnen. Met een grote glimlach, overigens.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Het waren de spelers die woensdag niet of weinig hadden gespeeld die het veld betraden: verdedigers Denayer, Ciman, De Bock en Meunier; middenvelders Nainggolan, Praet, De Bruyne en Chadli en flankspelers Mertens en Ferreira-Carrasco. Zij werden begeleid door physical coach Mario Innaurato en assistent-coach Vital Borkelmans terwijl bondscoach Marc Wilmots alles vanop een afstand gadesloeg.

De drie doelmannen Courtois, Mignolet en Gillet trainden apart met keeperstrainer Erwin Lemmens.

Geen blessures

'Ik ben blij dat niemand in de wedstrijd tegen IJsland een blessure heeft opgelopen', vertelde bondscoach Marc Wilmots na de training. 'Ook met de spelers die sinds begin deze week wat hinder hebben, gaat het de goede kant uit. Yannick Ferreira Carrasco (enkelblessure, red) heeft een volledige training afgewerkt, net als Laurent Ciman (ontsteking aan de lies, red). Ik heb een goeie, intensieve training gezien. Vrijdag trainen we achter gesloten deuren en houden we een video-analyse.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanden Borre: ‘Begrijp kritiek van Courtois wel’

© Photo News

Anthony Vanden Borre is na zijn kuitbeenblessure weer helemaal terug. De rechtsachter van landskampioen RSC Anderlecht speelde woensdag tegen IJsland (3-1) in aanvallend opzicht een degelijke partij. Nu vaste rechtsachter Toby Alderweireld door de blessure van aanvoerder Vincent Kompany centraal achterin moet depanneren, lijkt Vanden Borre ook zondag tegen Wales zeker van een basisplaats. ‘Ik voel mij geen titularis, want bij de nationale ploeg zijn er geen titularissen’, vertelde hij na de training van donderdag.