© HBvL

Beroep tegen mazoutfraudeurs gestart

In Antwerpen is woensdag het beroep gestart tegen een bende fraudeurs die 1,314 miljoen liter brandstof verduisterd hadden. Het kopstuk, politieagent Kurt V. uit Lummen, kreeg in december vorig jaar in de Hasseltse correctionele rechtbank 30 maanden cel, waarvan 24 maanden effectief. Daarnaast verklaarde de rechter 125.000 euro van hem verbeurd.

GeHo

Kurt V., een geschorste agent van de wegpolitie van Oudergem, deed ook een beroep op twee collega’s. Ze hielpen hem met de verdeling en het transport van de brandstof. De rechtbank veroordeelde agenten Gunther M. (38) uit Sint-Truiden en Laurence W. (41) uit Grâce-Hollogne elk tot een straf van twee jaar cel, waarvan acht maanden met uitstel. Andere veroordeelden waren binnenschippers, vrienden, vrienden van vrienden en zelfs familie. Cindy V. (36), vriendin van Kurt V., kreeg voor haar aandeel zes maanden met uitstel, Kurts vader Maurits (77) twaalf, waarvan de helft effectief. De groep ging zich tussen januari 2008 en oktober 2011 bevoorraden in onder meer Kwaadmechelen, Antwerpen, Gent en het Nederlandse Nieuwegein. In bestelwagens met daarin citernes van zo’n 1.000 liter vervoerden ze de buit. De brandstof was afkomstig van binnenschippers die handig misbruik maakten van hun foutenmarge. Per transport mogen ze immers een ladingverlies aanrekenen, want door druk- en temperatuurverschillen kunnen meerdere liters van de lading verdampen.

In totaal gingen 13 van de 23 beklaagden in beroep. Ook Douane en Accijnzen was niet akkoord met de uitspraak van de Hasseltse strafrechter. De instantie had 3,5 miljoen euro boete gevraagd voor het ontduiken van allerhande taksen. De rechter sprak de daders hiervan vrij waarna Douane en Accijnzen in beroep ging. “Woensdag vroeg het parket een bevestiging van het eerste vonnis,” aldus advocaat Tom Van Overbeke. Volgende week woensdag krijgt het proces een vervolg. Eind dit jaar of in januari volgt het vonnis.