© Dick Demey

‘Vlaanderen bij winterweer maximaal voorbereid op noodsituaties op de weg’

Het Agentschap Wegen en Verkeer is maximaal voorbereid op het sneeuw- en ijsvrij houden van autosnel-, gewestwegen en fietspaden als er zich deze winter noodsituaties zouden voordoen. Dat heeft Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) donderdag in Bertem verzekerd bij de voorstelling van de winterplan dat hij samen met het Agentschap opstelde voor de komende maanden.

tomas

Het Agentschap verdeelde de 1.500 snelwegen, 5.400 km gewestwegen en 6.700 km fietspaden die het beheert in 321 strooitrajecten en maakt zich sterk dat deze binnen de 4 uur kunnen ‘gestrooid’ worden. Het heeft hiervoor in totaal 108.000 ton strooizout in voorraad.

In geval van extreem winterweer krijgen de belangrijkste wegen prioriteit. Op crisismomenten zullen de beschikbare strooi- en ruimmiddelen kunnen worden herverdeeld of kan er worden overgegaan tot blokstrooien. Dit laatste gebeurt in samenwerking met de federale politie en maakt het mogelijk om ook tijdens de spits aan gladheidsbestrijding te doen.

Om het strooien efficiënter te maken, worden dit jaar opnieuw 39 extra automatische strooiers ingezet wat het totale aantal op 292 brengt. Met deze voertuigen kan ‘slimmer’ worden gestrooid, goed voor een besparing van 15 a 20 procent. Speciaal voor fietspaden zal geëxperimenteerd worden met pekel op trajecten in Antwerpen, Kortrijk en Sint-Niklaas.

Op vraag naar milieuvriendelijker middelen om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken antwoordde Vlaams winterdienstcoördinator Bruno Heirbrant dat deze bestaan, maar niet in de grote hoeveelheden kunnen aangeleverd worden die in Vlaanderen nodig zijn.

Vlaams minister Weyts waarschuwde de chauffeurs tot slot dat deze inspanningen om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden niemand ontslaat van zijn verantwoordelijkheid om bij slecht weer uiterst voorzichtig te zijn. Als gemeenten bij noodsituaties kampen met een zouttekort is hierover overleg mogelijk met AWV, maar dat mag geen vrijgeleide zijn om minder zout te bestellen. Het agentschap diende voor deze winter overigens nauwelijks zout bij aan te kopen want tijdens de voorbije zachte winter werd er slechts 9.000 ton gestrooid.