-

‘Zonder schitterende Courtois had er een andere uitslag op het scorebord kunnen staan’

We zijn verwend geraakt. U en ik. Anno 2014 vinden we het doodnormaal dat Belgische voetballers het shirt dragen van grote Europese teams. Niet zo heel lang geleden moesten we naar ARD zappen om Jean-Marie Pfaff in Die Sportschau door de woonkamer te zien zweven, vandaag kunnen we kiezen uit Man U, Chelsea, Liverpool, Tottenham… Dus zijn de verwachtingen ook exponentieel de hoogte ingegaan. De Rode Duivels beseffen dat ook.

Kristof Liberloo

Een vriendschappelijke interland tegen IJsland was ooit een verplicht nummer, zoals het jaarlijkse bezoek aan de tandarts. Wie kon, muisde er van tussen. En wie wel present tekende, speelde vaak met het enthousiasme van een tuinslang. Niet zo gisteren tegen IJsland. De Belgen verzamelden de eerste twintig minuten genoeg kansen om drie wedstrijden te winnen. Vooral Hazard en Januzaj zaten niet in de tandartsstoel, maar in het zitje van een rollercoaster. Ondanks de vele kansen, scoorde alleen Nicolas Lombaerts voor rust. Uit een stilstaande fase dan nog. Wat bij de Rode Duivels even vaak voorkomt als een raket die landt op een komeet. Het deed Wilmots kraaien van plezier, de high fives vlogen door de dug-out. De Belgische bondscoach kreeg na het WK kritiek omdat hij niet genoeg trainde op dode momenten. Dit was zijn antwoord. Maar het jolijt was van korte duur. Ook IJsland scoorde uit… een stilstaande fase.

Na rust had Wilmots nog een verrassing in petto, hij gooide zijn drie centrumspitsen in de strijd. Benteke, Lukaku en Origi worden voortdurend in de weegschaal gelegd: wie is de beste, de snelste, de efficiëntste, de sterkste… Gisteren mochten ze het een halfuur lang onderling uitvechten. Met drie in de ring. Origi en Lukaku scoorden, Benteke niet. De Belgische aanval baart ons weinig zorgen, wetende dat ook De Bruyne terugkeert, de verdediging des te meer, nu vaststaat dat Kompany twee weken out is. Zonder een schitterende Courtois had er gisterenavond een andere uitslag op het scorebord kunnen staan. En zondag wacht Wales, zondag wacht Bale. U weet wel, die Welshe raket die kan landen op een komeet.