154.000 bezoekers voor 78ste Boekenbeurs

Print
154.000 bezoekers voor 78ste Boekenbeurs

Jeroen Meus Foto: Wim Hendrix

In Antwerp Expo klokt de 78ste Boekenbeurs dinsdag na twaalf dagen af op 154.000 bezoekers, iets meer dan de 150.000 die vooropgesteld waren. Jeroen Meus was de best verkopende auteur met 2.753 verkochte exemplaren van zijn “Mijn 200 klassiekers”.

Organisator Boek.be zegt tevreden te zijn met de grote belangstelling en stelt dat ook het centrale thema strips een groot succes was.

De Boekenbeurs kwam dit jaar traag op gang omdat ze grotendeels buiten de herfstvakantie viel en volgens Boek.be ook omwille van het mooie weer, maar met een topdag van 20.000 bezoekers op maandag 10 november werd veel goedgemaakt. Bijna de helft van de bezoekers kwam de laatste vier dagen langs. Uit een bevraging bleek 91 procent met familie of vrienden gekomen te zijn.

Eén op de vijf bezoekers liet een werk signeren op een van bijna 2.000 sessies met hun geliefde auteurs, zoals Nicci Gerrard, Santa Montefiore of Rode Duivel Kevin De Bruyne. Op de slotdag kon ook VRT-presentator Karl Vannieuwkerke, die onlangs met een kankerdiagnose geconfronteerd werd, op heel wat belangstelling en steun rekenen.

Strips

Andere populaire activiteiten op de Boekenbeurs waren de optredens van "stripgids" Alex Agnew en de stripspeurtocht, die 3.000 kinderen kon boeien. Ook een exemplaar van de troon van "Game of Thrones", de 3D-print, het stripdecor, het Jommekesrad, tekenworkshops en ontmoetingen met stripauteurs lokten veel volk.

Wat de eigenlijke verkoop betreft, stond de "ontspanningsroman" op de eerste plaats, voor kinderboeken en literatuur op twee en drie. De top-vijf werd afgesloten door strips en kookboeken. Het best verkopende boek was dat van Jeroen Meus, voor Pascale Naessens met "Puur eten dat je gelukkig maakt" met 1.773 stuks. In de categorie fictie was Pieter Aspe het meest succesvol met 1.300 exemplaren van "Zonder voorschrift". Voor 70 procent van de standhouders is de omzet gelijk gebleven of gestegen, bij 30 procent is de omzet gedaald.