Minder geld voor tachtig kansarme Limburgse scholen

Print
Minder geld voor tachtig kansarme Limburgse scholen

Foto: JEFFREY GAENS

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat elke school evenveel werkingsmiddelen krijgt. Maar dat betekent ook dat scholen met veel kansarmen minder ontvangen, want die krijgen nu meer. In Limburg hebben 80 van de 515 basisscholen meer dan de helft kansarmen, zij zullen dit dus in hun portemonnee voelen.

De minister schrijft in haar beleidsnota dat ze wil evolueren naar een “meer gelijke basistoelage per kind.” Ze wacht eerst nog op twee studies die moeten bekijken of dit mogelijk is. Maar intussen maken de scholen zich zeer veel zorgen. Zeker in de mijngemeenten waar het aantal kansarme leerlingen oploopt tot meer dan 90 procent. “In onze school gaat het over 114.000 euro op een totaal budget van 184.000 euro”, zegt Carlo Gysens, directeur van De Schans en De Luchtballon in Heusden. “Als ze dat verminderen, dan voeren wij een leerlingenstop in en dan ben ik benieuwd of de witte scholen deze kinderen met open armen ontvangen. Wij vangen alle kinderen op, maakt niet uit welke achtergrond ze hebben, maar andere scholen zeggen al snel dat ze vol zitten.”

“Ze zeggen dat wij zogezegd de ‘rijke scholen’ zijn, want we hebben 350 kinderen en krijgen evenveel als een andere school met 600 kinderen”, zegt Hubert Crals, directeur van de Europaschool in Kolderbos en Genk. “Maar wij hebben dat geld zelfs nodig voor eenvoudige zaken, zoals potloden en slijpers.”

Lees meer in de weekendkrant van Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio