© BDD

Koppel riskeert celstraf voor ‘grootste verdwijntruc ooit’

In een rechtszaak rond een milieuschandaal waarbij twee belaagden uit Balen ervan worden beticht minstens 170.000 ton mest te hebben gedumpt in een natuurgebied, eist het parket 1,14 miljoen euro illegaal gemaakte winst terug. Het gaat over de grootste mestfraude ooit in Vlaanderen.

MH

Marleen L. en Johan F. uit Balen worden ervan beschuldigd vele tienduizenden tonnen mest in een door Europa beschermd natuurgebied aan de Grote Nete in Balen te hebben geloosd. De zaak begon al in 2003, maar niemand deed iets. Het duurde tot 2010 toen een buurman, die zijn koeien in de wei had zien sterven aan de vervuiling, rechtstreeks naar de onderzoeksrechter stapte om klacht neer te leggen.

“De cijfers van de weggemaakte mest zijn hallucinant”, zei het Openbaar Ministerie gisteren tijdens de rechtszitting. Het parket vordert fikse celstraffen voor beide beklaagden en zware geldboetes. Maar de beklaagden zeggen dat ze nooit met opzet gier hebben geloosd en hebben het over “een uit de hand gelopen burenruzie.”

Indien veroordeeld wachten Johan F. en zijn vrouw Marleen L. later nog gepeperde boetes van de Mestbank en zal ook de fiscus langskomen voor de ontdoken belastingen en valse aangiften. Het vonnis valt op 2 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer