Limbolink

© THI

The Hourglass Instinct gastband op Limbolink presents op 7 november

"We zijn gewoon ouwe rockers"

The Hourglass Instinct heeft zijn rauwe bluesrock op cd gegooid. Opgenomen bij de tegenwoordig onvermijdelijke Niels Hendrickx, de man van Fons én het leuke Limburgse platenlabel Fons Records, en met de hulp van Christophe Dexters (Rott Childs).

MA

"We hebben al eens een EP'tje gemaakt", zegt Daniël Sas, frontman van The Hourglass Instinct. "Maar dat hebben we gewoon uitgedeeld onder vrienden. Daarna is het eigenlijk allemaal snel gegaan. De optredens bleven gewoon komen en eigenlijk hebben we heel veel bijgeleerd door live te spelen.

"En dan te bedenken dat jullie vier jaar geleden nog nooit een instrument hadden vastgepakt."

Klopt, we waren wel al allemaal vrienden en op een gegeven moment besloten we om een band te beginnen. Daarvoor moesten we wel eerst leren spelen (lacht). Onze bassist was op dat moment zelfs dj. Ik kocht een gitaar, toen heeft onze bassist zich een bas aangeschaft en zijn we beginnen te oefenen.

"Opmerkelijk: jullie kiezen voor smerige bluesrock. Jullie zijn twintigers. Hoe hebben jullie die muziek leren kennen?"

Ik heb dat genre ontdekt via de platencollectie van mijn vader en ik was meteen verkocht. Die had oude platen van The Stones, Iggy Pop, Cream,. Noem maar op. Die platen knalden thuis altijd door de living en ik vermoed dat daar het een en ander is van blijven hangen. Het leuke is dat onze EP hier nu regelmatig gedraaid wordt, dus ik vermoed dat hij hem wel goed vindt (lacht).

"Jullie EP klinkt lekker simpel en rauw. Bewust?"

Ja, daarom wilden we ook met Niels in zee. Niels had in zijn studio nog zo'n oude, analoge bandopnemer staan en stelde voor daar mee op te nemen. Dat zagen we meteen zitten. Op dat vlak zijn wij gewoon ouwe rockers zeker?

"Je teksten klinken heel Amerikaans. In het foute land geboren?"

Misschien. Ik vind het leuk om échte bluesteksten te schrijven, een verhaaltje te vertellen. Meestal werkt dat het best als ik pissig van mijn werk thuis kom (lacht).

"Blues associeer ik ook met rokerige cafés en veel bier of drank. Klopt dat cliché voor jullie?"

Qua roken valt dat goed mee, maar dat bier: de kelder waarin wij repeteren is meteen een opslagplaats voor het bier. Tijdelijk dan toch. (lacht) Ik ben ooit op Blues Peer geweest en toen had Van Morrison verboden om bier te verkopen tijdens zijn concert. Moest de organisatie ons ooit zien zitten, kan ik nu al vertellen dat die maatregel niet nodig is. (lacht)

Limbolink Presents met The Hourglass Instinct, vrijdag 7 november, Muziekodroom, gratis.