Weekblad onthult onfris verleden ‘chauffeur’ Joy Donné

Print
Weekblad onthult onfris verleden ‘chauffeur’ Joy Donné

Foto: Archiefbeeld

Hij kwam voor het eerst pas echt in het nieuws toen hij Bart De Wever tijdens de onderhandelingen een lift naar huis gaf in zijn Porsche. De Wevers’ veiligheidsadviseur werd Donné toen genoemd, maar stiekem was hij veel meer dan dat, zo onthult Humo deze week.

De Tongenaar Joy Donné stamt uit een liberale familie. Zijn vader, een gerechtsdeurwaarder, had stevige banden met de blauwe partij. Het mag dan ook niet verwonderen dat Donné na zijn studies op het kabinet van de toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael kon beginnen. In 2003 krijgt hij een plek in de cel Algemeen Beleid, waar hij dossiers rondom de Regie der Gebouwen begint op te volgen. Nadien trekt hij naar minister van Financiën Didier Reynders, alwaar hij ook bevoegd is voor de Regie der Gebouwen. ‘Was Joy Donné betrokken bij de wantoestanden die daar gebeurden? Een topambtenaar van de Regie die zeven jaar geleden over de grootschalige corruptie getuigde heeft geen idee’, aldus Humo.

In 2006 brengt het Rekenhof echter een rapport uit waarbij ze de wantoestanden bij Regie der Gebouwen, die plaatsvonden in de periode 2002-2004, de periode dat Joy Donné er werkte, aanklagen. De Regie had 33 overheidsgebouwen verkocht tegen een prijs die bijna belachelijk laag was, en had daarvoor ramingen aangehaald die op niets steunden. Bij de uitverkoop kwam één bureau vaak naar voor: architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners. Het bureau dat even later ook de plannen voor de gevangenis in Beveren mag tekenen, een project waar Donné erg nauw bij betrokken was, toen hij de overstap naar minister van Justitie Annemie Turtelboom had gemaakt, en daar opnieuw verantwoordelijk werd voor de Regie der Gebouwen.

Anno 2014 besluit Donné, een doorbloed blauwe activist, plots zijn moederpartij de rug toe te keren en naar N-VA over te stappen. Volgens Humo komt die overstap er nadat Annemie Turtelboom hem een opwaardering van zijn titel weigert. Insiders beweren nu dat N-VA vooral geïnteresseerd was in Donné omwille van zijn banden met de Regie der Gebouwen. ‘De N-Va wilde via Donné de Regie der Gebouwen binnenhalen. En dat hebben ze gedaan: Jan Jambon heeft die bevoegdheid gekregen’. En wonder boven wonder. Wie is de nieuwe kabinetschef van Jambon? Joy Donné.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio