© Guy Puttemans

Eén op de tien werkt tot 67: ‘Waar haalt minister dat cijfer?’

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat we ons niet druk hoeven te maken over de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 tot 67 jaar. Volgens hem zal toch amper één op de tien Belgen tot die leeftijd moeten werken. Maar aan dat cijfer twijfelen zowel wetenschappers als vakbonden. “Twee jaar langer werken is economisch gezien ook nutteloos”, zegt Patrick Deboosere, vergrijzingsspecialist van de VUB.

LC

De leeftijd naar 67 jaar brengen heeft volgens Deboosere niet veel zin. “Die 67 jaar is vooral een ideologische discussie”, zegt de demograaf die bezig is aan een nieuw boek over de vergrijzing.

“Door die pensioenleeftijd op te trekken, wil de regering aan Europa tonen dat ze een structurele maatregel hebben genomen.” Dat we langer moeten werken omdat we langer leven, klopt volgens Deboosere niet. “Vandaag leeft iemand na zijn 65ste nog 17 jaar, maar 150 jaar geleden leefde die gemiddeld ook nog 11 jaar. Toen de pensioenleeftijd van 65 jaar werd ingevoerd, was de levensverwachting ook hoger dan 65 jaar. Het is niet zo dat iedereen oud wordt, maar we worden met veel oud. Vroeger had een kleinkind maar één grootouder, tegenwoordig heeft die er vaak 3 of 4.”

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.