‘Moeten we aannemen dat alle werknemers roken, alcohol drinken en, plastische chirugie ondergaan’

Print
‘Moeten we aannemen dat alle werknemers roken, alcohol drinken en, plastische chirugie ondergaan’

Foto: BELGA

De MR, de partij van premier Charles Michel, zegt dat oppositiepartij PS met de berekeningen over het koopkrachtverlies die de regeringsmaatregelen zouden veroorzaken enkel mist wil spuien.

De PS berekende dat iemand met een nettoloon van 1900 euro per jaar 336 euro aan koopkracht zou verliezen door de maatregelen van de regering-Michel, onder meer door 195 euro aan hogere belastingen op consumptie, meer bepaald door de aangekondigde accijns en btw-verhogingen.

'Moeten we dan aannemen dat alle werknemers roken, alcohol drinken, plastische chirugie ondergaan en een woning tussen de vijf en tien jaar verbouwen?', merken ze bij de MR op.

De MR zegt enkel bezorgd te zijn over de beleidskeuzes die de PS in Wallonië en Brussel maakt: 'de afschaffing van de woonbonus en de energiepremies in Wallonië, de hogere tarieven bij de TEC en de MIVB, hogere waterprijzen, lagere belastingaftrek voor dienstenchèques,... Ik ben bang dat de gewesten met één hand datgene weg zullen nemen bij gezinnen en bij de middenklasse wat zij uit de federale hand gekregen zullen hebben', zegt MR-voorzitter Olivier Chastel.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei eerder vandaag dat de berekeningen 'op het eerste zicht' grove fouten bevatten. De PS noemt die reactie 'grove beschuldigingen'. 'Men spreekt over ‘zware fouten’ maar is blijkbaar niet in staat om de cijfers te weerleggen', klinkt het bij de Franstalige socialisten.

Experts van de PS blijven erbij dat de berekeningen zorgvuldig zijn gebeurd. Ze gaan bovendien uit van een voorzichtige inschatting, omdat de regering-Michel beloofde dat de maatregelen de laagste inkomens zouden ontzien.