© Anneleen Verheyen

© Anneleen Verheyen

© Anneleen Verheyen

© Anneleen Verheyen

© Anneleen Verheyen

© Anneleen Verheyen

Straffe verhalen over inleefreis Maendeleo

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de NGO Fracarita International (Ontwikkelingsorganisatie van de Broeders van Liefde) een inleefreis naar het Maendeleocentrum in Kigoma, Tanzania. Het is een centrum dat opgericht werd door de Vlaamse broeder Stan Goedschalckx.

Anneleen Verheyen

Straatkinderen kunnen er terecht voor een slaapplaats, twee maaltijden per dag en activiteiten. Er gelden in het centrum slechts drie regels; 1. Iedereen is altijd welkom, 2. Deel wat je hebt en 3. Dienstbaarheid.

Acht leerlingen van het vijfde of het zesde jaar in de scholen van de Broeders van Liefde hier in Vlaanderen krijgen de kans om mee te gaan. Na een degelijke voorbereiding (twee voorbereidingsweekends en voorbereidingsavonden) vertrekken ze tijdens de zomervakantie naar Tanzania. Deze voorbereiding en de begeleiding van de reis gebeurden dit jaar door Luc Bemelmans (Leuven – Psychosociaal Centrum en Papiermoleken) en Anneleen Verheyen (Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg).

Veertien dagen delen de deelnemers er lief en leed met de jongeren van de Maendeleocentrum en de plaatselijke scouts. Opgroeien en Vlaanderen is helemaal anders dan opgroeien in Afrika en dat zorgde tijdens de reis voor heel wat emotionele maar ook mooie momenten. We vonden een gastvrije thuis in Maendeleo en in de verschillende projecten die we bezochten. Dat het geen vrijblijvende reis was, werd woensdag 22 oktober duidelijk . Want naast het feit dat de deelnemers hun reis volledig zelf betalen, organiseerden ze ook een getuigenisavond in de kapel aan de middenschool Sint-Michiel.Een tachtigtal mensen zakte naar de kapel af om naar het verhaal te luisteren van de Warafika wa Maendeleo (vrienden van het Maendeleocentrum). De opbrengst van deze avond gaat integraal naar Maendeleo en de projecten die de jongeren bezochten. Het werd een leuke en gezellige avond die werd afgesloten met een geanimeerde veiling van echte Tanzaniaanse producten. Okke van Coillie (bovenbouw Sint-Michiel) was de Limburgse deelnemer van de editie van afgelopen zomer.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio