© Gaston De la Haye

Okra St-Katarina gaat voor lager energieverbruik

Okra St-Katarina Hasselt organiseerde op woensdag 29 oktober in het ontmoetingscentrum St-Katarina de informatienamiddag 'Voor minder energie, een groenere aarde en een dikkere portemonnee'.

Gaston De la Haye

Iedereen kent wel een aantal tips om energie te besparen. Maar wist je dat het gebruik van de juiste pannen in functie van het type kookplaat en met deksel koken tot 50% energie kan uitsparen? Dat één afwasbeurt in een moderne afwasmachine goedkoper uitvalt dan drie manuele afwasbeurten? Dat de energie prestatiecertificaat verplicht is voor verkoop en verhuur van woningen en dat de isolatie waarde tegen 2020 zo’n 70 % lager zal moeten liggen dan in 2006? … En toch vergeten we regelmatig dat we onze energiefactuur drastisch kunnen doen dalen door energiebewust te handelen in ons dagdagelijkse leven.Meer ingrijpende maartregelen zoals hoog rendement glas, dak isolatie, condensatie verwarmingsketels … of verwarming via een warmte pomp en warm water produceren via een zonneboiler zijn lange termijn investeringen die zeker de moeite waard zijn te overwegen, met of zonder subsidies.

Heel wat van onze elektrische toestellen verbruiken soms meer dan we denken en blijven door verbruiken ook al staan ze niet aan. Metingen bij een 10tal huizen geven een sluimerverbruik tot 645 KWh aan wat een meer uitgave betekent van om en rond 130 Euro per jaar. Alleen het feit dat toestellen aangesloten zijn veroorzaakt een zwaar onderschat sluimerverbruik. Hiertegen speelt de energiemeter die het verbruik meet van elektrische toestellen een sleutelrol want “meten is weten”. En juiste informatie is de eerste maar belangrijke stap naar actie en minder verbruik.

Naast een hele boel energiebesparende tips voor huis, tuin en keuken gaf lesgever Frans Motmans ook uitvoerig uitleg over het correct gebruik van de energiemeter. Na de les werd trouwens een toestel ter beschikking gesteld om thuis uit te testen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio